Regionalna konferencija „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda – prekogranična saradnja između Srbije i Bosne i Hercegovine”

U Palati Srbija u Beogradu 30. i 31. maja održana je regionalna konferencija Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda – prekogranična saradnja izmedu Srbije i Bosne i Hercegovine, u organizaciji Caritasa i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, koja je okupila brojne aktere angažovane na prevenciji rizika od elementarnih nepogoda.

05

U svetlu nove enciklike Pape Franje o ekologiji »Laudato si’« direktor Caritasa Srbije, preč. Vladislav Varga, u svom uvodnom obraćanju pozvao je sve prisutne na razmišljanje o načinu na koji se ophodimo prema našoj planeti. Istakao je takođe neke od aktivnosti Caritasa na području smanjivanja rizika od katastrofa, kao što je čišćenje korita reke Banje u selu Mrčić, čime je već ove godine sprečena još jedna poplava.

IMG_1333

Direktor Caritasa Bosne i Hercegovine, mons. Tomo Knežević, naglasio je da mu je veoma drago što je toliki broj predstavnika vlasti iz Srbije i Bosne i Hercegovine uzeo učešće na konferenciji, jer jedino zajedničkim naporima možemo da utičemo na promene.

IMG_1360

Zamenik direktora Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije, Sandra Nedeljković, istakla je da je na području smanjivanja rizika od katastrofa bitna saradnja svih relevantnih institucija, a pošto elementarne nepogode ne poznaju granice potrebna je i saradnja na regionalnom nivou, kako bi preventivne mere bile efikasnije.

IMG_1363

Načelnik Sektora za vanredne situacije Republike Srbije, Predrag Marić, naglasio je da je neophodno podići mere prevencije na viši nivo, kao i da je neophodno najviše raditi na ovom području onda kada nema opasnosti.

IMG_1382

Samir Agić iz Ministarstva sigurnosti BiH govorio je o onome što je urađeno za vreme i nakon poplava 2014. godine i tokom svog izlaganja prikazao je film sa potresnim prizorima razarajuće moći vode u nekim mestima BIH i istakao važnost dijaloga o ovoj temi na najvišem političkom nivou.

IMG_1388

Ivan Baras, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije zadužen za međunarodnu saradnju govorio je o različitim projektima i aktivnostima koje Sektor već sprovodi na ovom polju, naročito o prekograničnim projektima pripreme timova za vanredne situacije.

014

Irina Kulenović, ispred UNRCO istakla je da uticaj katastrofa na život postaje sve veći i da za samo jedan dan mogu biti uništena dugogodišnja ulaganja. Navela je podatak da su prema kalkulaciji indeksa ljudskog razvoja Bosna i Hercegovina i Srbija izgubile 5 godina razvoja zbog gubitaka nastalih u poplavama 2014.

Žarko Petrović, predstavnik UNDP Srbija naglasio je da je bitno da se unaprede sistemi za saradnju na regionalnom nivou, posebno za hazarde koji predstavljaju pretnju za više zemalja.

IMG_1407

Zoran Dizdarević iz Kancelarije za upravlјanje javnim ulaganjima predstavio je reformu pravnog okvira na području smanjivanja rizika od katastrofa u Srbiji, kroz »Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode« i »Zakon o smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda i upravljanju u vanrednim situacijama«.

IMG_1439

U sesiji namenjenoj razgovoru o pravnim okvirima i mehanizmima saradnje prof. dr Ivica Radović, Dekan Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu govorio je o naučnom i akademskom pristupu ovom problemu, ističući kako je neophodno objediniti različite naučne rezultate.

IMG_1443

Veseljko Elez iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske istakao je da su nas poplave iz 2014. godine naučile da se moraju poštovati zakoni o izgradnji, kao i da se moraju srušiti opasni objekti, kako bi se sprečila dalja šteta.

IMG_1453

Uroš Vojnović iz Odeljenja za javnu sigurnost Distrikta Brčko predstavio je primere dobre prakse ovog distrikta na području smanjivanja rizika od katastrofa.    

IMG_1462

Tokom drugog dana konferencije učesnici su imali prilike da razgovaraju o ulozi civilnog društva na području smanjivanja rizika od katastrofa. Marina Kostić i Dijana Muzička su, zajedno sa kolegama, predstavile projekte i aktivnosti Caritasa Srbije i Caritasa Bosne i Hercegovine u oblasti smanjivanja rizika od katastrofa.

IMG_1483

Osim pružanja urgentne pomoći Caritas već duži niz godina širom sveta radi na smanjivanju rizika od katastrofa, sa ciljem podizanja svesti o individualnoj odgovornosti građana. Caritasov rad u Srbiji i Bosni i Hercegovini usmeren je na edukaciju dece i predstavnika lokalnih zajednica, u cilju organizovanja ekoloških akcija prevencije katastrofa i pripreme za eventualne naredne elementarne nepogode. Tako je samo u toku 2015. organizovan niz uspešnih akcija čišćenja kanala, pošumljavanja, edukacija po školama i edukacija poljoprivrednika o klimatskim promenama.

IMG_1489

Nakon toga predstavnik Caritasa Nemačke Tobias Noelke podelio je iskustva ove organizacije u pružanju pomoći poplavljenima u Nemačkoj.

IMG_1541

Koordinator programa pripreme za elementarne nepogode Crvenog Krsta Srbije, Đula Lošonc, predstavio je rad ove organizacije, između ostalog kroz pripremu niza komandno-simulacionih vežbi u opštinskim kriznim štabovima, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije, kao i rad na obrazovanju učenika osnovnih škola.

IMG_1582

Marija Levićanin iz Dobrotvornog fonda Srpske Pravoslavne Crkve »Čovekoljublje« predstavila je rad  svoje fondacije u ovoj oblasti. Fondacija je podržala organizaciju treninga pod nazivom »Mehanizmi za sprečavanje rizika od katastrofa«, organizovanim u lokalnim zajednicama koje su pretrpele štetu od poplava.

IMG_1587

Neki od zaključaka konferencije su da je potrebna bolja saradnja i umrežavanje različitih aktera na ovom području, iz organa vlasti i civilnog društva, da je neophodna saradnja na regionalnom nivou kako bi se suočili sa zajedničkim opasnostima na jedinstven način, da je neophodno formirati mrežu obučenih volontera, koji će znati kako da reaguju u urgentnim situacijama, da je neophodno nastaviti sa preventivnim ekološkim aktivnostima, kao i sa edukacijom dece, omladine i odraslih članova lokalnih zajednica o uticaju čoveka na prirodu, klimatskim promenama, načinima prevencije i zaštite i načinima reagovanja u urgentnim situacijama.

OVDE MOŽETE PREUZETI ZAKLJUČKE I PREPORUKE SA KONFERENCIJE: Zakljucci_i_preporuke_DRR_konferencija