Nadbiskup mons. Hočevar i ministar Vulin u Centru za socijalni rad u Lazarevcu

Beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Stanislav Hočevar i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetili su 6. maja Centar za socijalni rad u Lazarevcu, gde su prisustvovali podeli vaučera za materijalno ugrožene porodice, koje su korisnici narodnih kuhinja. Ovi vaučeri se dele u okviru programa pomoći izbeglicama i migrantima, gde je deo sredstava namenjen za pomoć lokalnoj populaciji u Srbiji.

IMG_1268

Poseti su prisustvovali i direktor Centra za socijalni rad grada Beograda Vladimir Ilić, zamenik predsednika Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević i predsednik Opštine Lajkovac Živorad Bojičić.

Direktor Centra za socijalni rad Grada Beograda Vladimir Ilić je istakao da je cilj akcije pružiti pomoć onima kojima je najpotrebnija, a to su korisnici korisnici socijalne pomoći sa pet opština Beograda: Savskog Venca, Starog grada, Vračara, Voždovca i Lazarevca.

IMG_1274

Nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je pozdravio sve prisutne, izrazivši zadovoljstvo zbog saradnje sa Ministarstvom i Centrima za socijalni rad, jer Caritas može da pomaže ukoliko postoji saradnja svih relevatnih institucija, koji brinu o ljudima.

»Caritas treba da se zalaže da ljudi u potrebi žive svojim dostojanstvom, zato se zauzimamo da bi u čitavom društvu bila solidarnost, da bi omogućili tim ljudima da žive dostojanstvenim životom i da sami u društvu preuzimaju odgovornost«, istakao je mons. Hočevar.

IMG_1285

Posebnu pohvalu za rad Caritasa uputio je ministar Vulin: »Caritas nije neko ko pomaže od slučaja do slučaja, Caritas je organizacija koja je ovde godinama, koja je ovde decenijama i koja je uvek tu kada je potrebno«, istakao je ministar naglasivši da je Caritas značajno pomogao Ministarstvu tokom migrantske krize, kako bi u Srbiji moglo da se postupa na najbolji način i vodi računa o svakom ljudskom biću koje se nalazilo na teritoriji naše zemlje.

»Caritas je učinio korak dalje: on je prepoznao da, da bi bio dobar odnos prema migrantima, da bi bio dobar odnos prema ljudima u nevolji, treba pomoći lokalnom stanovništvu. Ovo što danas gledamo je nastavak te aktivnosti, da se uvek deo novca koji se odvaja za pomoć migrantima odvaja i za pomoć lokalnom stanovništvu. U Beogradu to je 603 porodice, a ovde u Lazarevcu 175 porodica će dobiti vaučere u vrednosti od 5.000 dinara, koje će moći da potroše za ono što je njim potrebno, da sami biraju. I to je najbolji način da se sačuva ono o čemu i mi u Ministarstvu rada vodimo računa, a to je ljudsko dostojanstvo, jer oni će sami kupiti ono što je njima potrebno za njih i njihove porodice.«

IMG_1242