Konferencija o smanjivanju rizika od katastrofa u Krupnju

DSC_0114U organizaciji Caritasa 12. aprila u Krupnju održana je konferencija o aktivnostima projekta Smanjivanje rizika od katastrofa, sa osvrtom na situaciju u zapadnoj Srbiji (opštine Krupanj, Šabac, Valjevo, Ub i Lajkovac). Konferenciju su moderirali predstavnici Nacionalnog trening centra za vanredne situacije, a na njoj su učestvovali predstavnici lokalnih vlasti kao što su predsednik opštine Krupanj Rade Grujić, predsednik skupštine opštine Pavle Živanović, načelnici okružnih kriznih štabova (mačvanskog i kolubarskog), predstavnici vatrogasne službe opštine Krupanj i drugi. Kao predavači bili su prisutni i dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu dr Ratko Ristić i profesorka Rudarsko-geološkog fakulteta Biljana Ablomasov.

DSC_0139

Tokom konferencije učesnici su imali priliku da daju svoje komentare i sugestije na sadržaj projekta. Naglašen je značaj podizanja svesti lokalne populacije o njihovom doprinosu smanjivanju rizika od katastrofa, zbog ćega će se projekat fokusirati na učestvovanje lokalnog stanovništva i njihovu senzibilizaciju za ova pitanja.

DSC_0057

Nakon poplava 2014. godine Caritas je bio aktivan u pružanju pomoći pogođenom stanovništvu u Krupnju i 14 drugih opština, što se ogledalo u podeli paketa hrane i higijene u prvim urgentnim danima, stočne hrane, građevinskog materijala, briketa za grejanje, vaučera za kupovinu namirnica, bele tehnike, vaučera za kupovinu nameštaja, pružanja psiho-socijalne podrške, podele plastenika, semena i životinja za poljiprivrednike i mnogih drugih aktivnosti. Pomoć se nastavlja kroz projekat Smanjivanje rizika od katastrofa, sa željom da se poplave nikad više ne ponove.