Okrugli sto u Novom Sadu na temu smanjivanja rizika od katastrofa

U sklopu druge faze projekta Smanjivanja rizika od katastrofa 30. marta Caritas Apostolskog Egzarhata organizovao je okrugli sto u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije u Novom Sadu, na  kome su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija iz Vojvodine, Ekološkog pokreta Vrbas, Crvenog krsta, kao i predstavnici Mesne zajednice Kucura, Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ iz Kucure, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kucura i udruženja mladih „KUM“. Cilj okupljanja bio je razmena iskustava civilnog sektora i predstavnika državnih institucija u realizaciji projekata koji imaju za cilj da doprinesu smanjenju rizika od posledica elementarnih nepogoda, kao i zaključivanje novih sporazuma o saradnji na istim ili sličnim projektima, u cilju širenja mreže za što uspešniju realizaciju preventivnih mera i aktivnosti.

DSC09226

Tokom prvog dela okruglog stola, kroz prezentaciju Jovane Lončarević, magistra civilne zaštite, učesnici su upoznati sa pravnim aspektom uloge nevladinih organizacija u preduzimanju mera i aktivnosti na smanjivanju rizika od posledica prirodnih katastrofa. Predstavnici nevladinih organizacija su takođe prezentovali svoja iskustva na dosadašnjim projektima iz oblasti smanjivanja rizika i/ili saniranja posledica prirodnih katastrofa. Svetlana Pavlović, predstavnica HEKS-a, koji u Srbiji radi u saradnji sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom, je učesnike okruglog stola upoznala sa iskustvima stečenim tokom realizacije projekta u oblasti saniranja posledica poplava u Obrenovcu, Šapcu i Lazarevcu. Predstavnik Caritasa Zrenjanin Tibor Halmai je prezentovao iskustva stečena tokom realizacije projekta Smanjivanje rizika od posledica prirodnih katastrofa u opštini Zrenjanin, tačnije u Mesnoj zajednici Mužlja i predstavio je projekat koji je trenutno u realizaciji, a takođe se odnosi na mere i aktivnosti smanjivanja rizika.

DSC09222

            Uspešnu realizaciju okruglog stola potvrdili su novi sporazumi o saradnji između nekoliko nevladinih organizacija. Realizacija narednih projekata na teritoriji lokalne samouprave Vrbas u cilju smanjivanja rizik od posledica prirodnih katastrofa bi time trebalo da bude još efikasnija i efektivnija.

 DSC09227