Akcije smanjivanja rizika od katastrofa u Bačkoj

U okviru projekta „Smanjivanje rizika od katastrofa“ organizovane su ekološke akcije sa volonterima iz različitih mesta širom Srbije. Na treninzima za lokalne volontere su u obliku radioničarskog rada prikupljene informacije o mogućim opasnostima za životnu sredinu, kroz različite metode: intervju, crtanje mape rizika, vremenski kalendar i hronološki događaji u zajednici, a zatim su predložene i realizovane ekološke akcije u cilju smanjivanja rizika.

U Tavankutu u opštini Subotica primećeno je da najveću opasnost za selo predstavljaju šumski požari, zbog čega je u okviru ovog projekta kupljena oprema za Dobrovoljno vatrogasno društvo. Organizovana je pokazna vežba gašenja požara sa ciljem popularizacije institucije dobrovoljnog vatrogasnog društva, sticanja novih članova, razvoja volonterizma i edukacije o odgovornom ophođenju prema vatri u cilju očuvanja ljudskih života, materijalnih vrednosti i prirode.

U selu Male Pijace u opštini Kanjiža organizovan je sastanak volontera i šetnja po delu naselja koje je najugroženije od poplava, požara, saobraćajnih nesreća, nakon koje je odlučeno da se organizuje akcija čišćenje kanala za atmosferske padavine, koja je realizovana krajem decembra 2015. godine.

Zajedno sa Opštinom Vrbas i Mesnom zajednicom Kucura u ovom mestu Caritas se takođe suočio sa dugogodišnjim problemom odvoda podzemnih i atmosferskih voda u naseljenom mestu, koje predstavljaju rizik od mogućih poplava. Iz tog razloga iskopan je kanal u dužini od 350 metara i postavljene su cevi. Troškove za realizaciju ove aktivnosti zajedno su pokrili Opština Vrbas, Mesna zajednica Kucura i Caritas.

U Ruskom Krsturu u opštini Kula je takođe organizovana akcija čišćenja manjih kanala za odvod atmosferskih i podzemnih voda u naseljenom mestu. Očišćeno je preko 15 km kanala, naročito cevi ispod mostića koji su na mnogim mestima bile zagušene. U akciji čišćenja učestvovalo je preko 25 volontera, koji su svojim prevoznim sredstvima odvozili smeće na deponiju. Ovoj akciji su se kasnije priključili i volonteri drugih organizacija i udruženja. Akciju je finansijski podržala Opština Kula, dok je Mesna zajednica Ruski Krstur izdvojila sredstva za slične akcije volontera Caritasa u budućnosti.

smanivanje rizika_brosura spolja - Copy