Akcije u cilju smanjivanja rizika od katastrofa u Zrenjaninu

U okviru projekta „Smanjivanje rizika od katastrofa“ volonteri iz lokalne zajednice Mužlja u Zrenjaninu 5. septembra organizovali su akciju košenja i uklanjanja suve trave, visokog rastinja i šiblja u podnožju drugog nivoa nasipa prema reci Tisi, koji se prostire između poslednjeg reda kuća naselja i atara Mužljanskog rita u dužini od oko 400 metara. Ova akcija je bila neophodna jer su se u ritu događali učestali požari, koji su se veoma lako i brzo proširivali kroz suvo šiblje i rastinje i tako ugrožavali kuće koje se nalaze samo nekoliko metara od nasipa.

IMG_2807 (1024x768)

Pored 14 volontera iz lokalne zajednice u ovoj akciji učestvovalo je i dva volontera Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Mužlja. Sledećeg dana organizovano je i košenje trave i rastinja na zapostavljenim javnim površinama naselja (ispred i oko zgrade mesne zajednice, Kulturno-umetničkog društva, ispred zgrade Udruženja penzionera i Udruženja žena Mužlja, ispred župne crkve, predškolske ustanove i Doma srednjoškolaca Emaus). Rastinje nije dugo košeno, jer mesna zajednica nije imala potrebnu opremu i alate, tako da je zagušivalo odvodne kanale za kišnicu ispred ovih javnih zgrada, a tokom velikih padavina ona se izlivala na trotoare i dostizala do javnih objekata i porodičnih kuća. Pored volontera iz zajednice u ovoj akciji učestvovalo je i 5 volontera župnog Caritasa Mužlja i nekoliko srednjoškolaca iz Salezijanskog školskog internata „Emaus“.

IMG_2784 (1024x768)

7. septembra sprovedeno je i produbljivanje kanala za odvod atmosferskih padavina, gde je to bilo potrebno. Iz budžeta projekta za ove i slične akcije u budućnosti kupljeni su trimer i kosilica za travu, vile, grabulje, zaštitne cipele i zaštitna sredstva.

IMG_2781 (1024x768)
U aktivnosti projekta uključilo se i 38 volontera Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje je zaduženo za urgentne slučajeve (odvodnjavanje i ispumpavanje vode iz podruma stambenih kuća. Zadatak vatrogasnog društva je bio seča polomljenih granja i uklanjanje “opasnih” stabala posle olujnih vetrova i nevremena na teritoriji mesne zajednice Mužlja.

IMG_3681 (1024x768)Volonteri Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mužlja su 13. decembra 2015. godine organizovali akciju odvodnjavanja (prepumpavanja) atmosferskih padavina iz jednog sabirnog kanala u odvodni-drenažni kanal koji vodu odvodi do reke Tise, kao i uklanjanje opasnih stabala koji ugrožavaju stanovništvo i stambene objekte. Akcija je bila neophodna jer se u slučaju velikih padavina (kiša, sneg) voda nagomilavala u sabirnom kanalu i pretila da poplavi kuće na obodu naselja. Društvo dosad nije imalo nikakvu pumpu za vodu, po potrebi su je pozajmljivali od privatnih poljoprivrednih gazdinstava, zbog čega im je iz budžeta projekta kupljena lako prenosiva motorna pumpa za vodu i jedna motorna testera za seču opasnih stabala.IMG_3709IMG_3653 (1024x768)