Akcije smanjivanja rizika od poplava u Sremu

Imajući u vidu negativno iskustvo koje je Srbija doživela sa poplavama 2014. Caritas je pokrenuo projekat „Smanjivanja rizika od katastrofa“, kako bi učinio sve da se ovakva katastrofa više nikada ne dogodi. Ovaj projekat, koji je započet u martu 2015. godine, sprovodi se kroz edukaciju stanovništva i organizaciju ekoloških akcija u lokalnim zajednicama.

Hrtkovci

Selo Hrtkovci nalazi se pored Save, zbog čega je imalo problema sa podzemnim vodama i povećanjem nivoa malog rukavca reke Vranje, koji meštani koriste za navodnjavanje svojih njiva i zemljišta. Krajem leta projekat „Smanjivanje rizika od katastrofa“ je predstavljen zajednici, a ubrzo nakon toga formirana je volonterska grupa, održan trening volontera i započeto je sa mapiranjem teritorije.
Obilaskom zajednica primećena je potreba za čišćenjem kanala ispred kuća na pojedinim mestima kako bi se obnovio protok vode. Svi kanali su umreženi i odvod vode iz njih odlazi u Vranju, koja se posle uliva u Savu. Zbog protoka vode kroz kanale, na pojedinim mestima bilo je neophodno čišćenje kanala, pa čak i produbljivanje, jer su se vremenom, zbog neredovnog čišćenja, nakupili smeća, pa čak i zarasli u travu i šiblje. Najveći problem je nastao kada je ponovo asfaltiran glavni put koji se nalazi pored tog kanala, pa je sav višak asfalta i betona bačen u kanal, koji je postepeno zatrpan i napravljen je pad, tako da se voda direktno slivala u podrume župne dvorane i stare mađarske škole. Tokom kiša u podrumu se nakupilo i do jedan metar visine vode.

2

Za konkretnu akciju u Hrtkovcima odlučeno je da se prokopa kanal ispred župne dvorane i stare škole na mestu gde je nekada bio i da se spoji sa ostalim kanalima. Dužina kanala je 76 metara, a zbog zemljišta koje na površini sastoji od sloja asfalta i betona, bilo je neophodno unajmiti tešku mehanizaciju (bager) radi brzog i efikasnog kopanja kanala. Kada je završeno sa kopanjem kanala, bilo je neophodno napraviti i popraviti ćuprije (prilaze preko kanala) na određenim mestima. Ispred ulaza u župno dvorište popravljena je ćuprija, a dve nove ćuprije su napravljene ispred stare škole. Volonteri su učestvovali u nivelisanju kanala (pravljenju pada kako bi voda oticala), pravljenju maltera i betoniranju ćuprija, postavljanju odvodnih cevi ispod ćuprija, kao i pri utovaru manjih količina šuta i zemlje u kamion što nije bilo moguće bagerom. Kopanje kanala obavljano je u periodu od 17. do 25. novembra 2015.

1

Pored ove konkretne akcije, volonteri su organizovali čišćenje kanala za nekoliko kuća, uglavnom starijih osoba, koje nisu bile u stanju da ih samostalno održavaju.
Za župni Caritas u Hrtkovcima u okviru projekta „Smanjivanje rizika od katastrofa“ nabavljena je i jedna pumpa sa crevom za ispumpavane vode iz podruma, u slučaju da se voda ponovo pojavi po kućama u selu. Pored toga volonteri su opremljeni sa gumenim čizmama i alatom za čišćenje i održavanje kanala.

Nikinci

Drugo mesto izabrano za rad na ovom projektu su Nikinci. Selo se nalazi 4 km od Hrtkovaca i kroz njega takođe protiče Vranja. Tokom obilaska sela, takođe je primećeno da su kanali zapušteni, obrasli travom i korovom, na pojedinim mestima toliko zatrpani da se jedva može videti da je to nekada bio kanal.
Na sastanku volontera dogovoreno je da će konkretna akcija u Nikincima biti čišćenje i održavanje kanala gde je to neophodno. Volonteri su se delili na timove od 3-4 osobe i čistili kanale, skupljali smeće, lišče, sekli travu u kanalima i otkopavali cevi pored ćuprija kako bi obezbedili protok vode u slučaju padavina. Kao i u Hrtkovicima, i ovdve su akcije pretežno bile namenjene starim i nemoćnim osobama, koje nisu bile u stanju da samostalno održavaju kanale ispred svojih kuća. Akcije čišćenja kanala sprovođene su tokom novembra i decembra 2015. godine.
Za volontere župnog Caritasa Nikinci nabavljene su alati za čišćenje kanala, ašovi, grabulje, motike, gumene čizme, trimer za košenje trave i lopate za sneg, kako bi mogli da organizuju slične akcije u budućnosti i pomognu sa čišćenjem snega ispred kuća starih osoba.

3 Nikinci4 Nikinci