Zrenjanin: Transformacija tršćanske depresije u park

U sledećih 18 meseci u mesnoj zajednici Mužlja u Zrenjaninu, tršćanska depresija, koja predstavlja pretnju za naseljeno mesto zbog obilnih padavina koje se u njoj sakupljaju, biće pretvorena u park i zelenu oazu blizu naselja.

Ova transformacija biće ostvarena u okviru projekta smanjivanja rizika od katastrofa, pod nazivom „Eunity“, što u slobodnom prevodu znači da je zajedništvo snaga zajednice, objasnio je Tibor Halmai, direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije i koordinator projekta. Projekat je počeo je 1. januara 2016. godine i predstavlja nastavak prošlogodišnjeg pilot projekta, tokom kog je definisan je i lociran glavni izvor rizika za životnu sredinu žitelja mesne zajednice Mužlja – tršćanska depresija od 3 hektara koja se nalazi svega 300 metara od centra naselja.
Tokom projekta radiće se na kontinuiranom podizanju svesti i senzibilizaciji stanovništva u cilju očuvanja životne sredine (kroz radionice volontera zajednice, učenika školskog i predškolskog uzrasta), seči i uklanjanju trske sa površina, uklanjanju divljih deponija (mašinski i ručno sa volonterima lokalne zajednice, produbljivanju drenažnog kanala koji odvodi atmosferske padavine, hemijskom tretiranju herbicidima u cilju uništavanja korena trske, kultivaciji površine i na kraju pripremi za sadnju stabala novog parka u proleće 2017. godine.
Na konferenciji za štampu, održanoj 18. februara u Zrenjaninu direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije i koordinator projekta je pozvao predsednike svih 26 udruženja građana i njihove članove da se odazovu pozivu Saveta mesne zajednice Mužlja prilikom volonterskih akcija koje će se organizovati u toku realizacije projektnih aktivnosti.
„Zajednica može dugoročno da opstane ako se svi pokrenu i deluju u cilju poboljšanja uslova življenja i daljeg očuvanja životnog prostora na kojem se stanuje“, naglasio je Tibor Halmai.
Projekat Caritasa Zrenjaninske biskupije „Eunity“ je deo nacionalnog projekta Smanjivanja rizika od katastrofa, koji Caritas realizuje u mestima širom Srbije.

Caritas roll up_light