Počela implementacija projekta SOCIETIES finansiranog od strane Evropske unije

Od 9. do 11. februara u Beogradu je organizovan inicijalni sastanak partnera projekta SOCIETIESSUPPORT OF CSOS IN EMPOWERING TECHNICAL SKILLS, INCLUSION OF PEOPLE WITH DISABILITIES AND EU STANDARDS IN SOUTH EAST EUROPE, u organizaciji Caritasa Srbije. Ovaj projekat traje 4 godine, finansiran je od strane Evropske unije. Nosilac projekta je Caritas Srbije, zajedno sa 15 organizacija partnera iz zemalja jugoistočne Evrope i Italije.

IMG_1119 (1024x683)
Opšti cilj projekta je unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva u jugoistočnoj Evropi u procesima socijalne inkluzije i u promovisanju politika socijalne inkluzije putem efikasnog dijaloga sa institucijama tokom procesa donošenja odluka. Specifični ciljevi projekta su: jačanje veština organizacija civilnog društva u promovisanju socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i mentalnim teškoćama i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva u dijalogu sa nadležnim institucijama odgovornim za socijalnu inkluziju.

IMG_1123 (1024x683)

Prvog dana sastanka održana je sednica upravnog odbora projekta na kojoj su predstavljeni osnovni ciljevi i očekivani rezultati, kao i osnovna administrativna pravila i procedure. Dodatno je načinjen i detaljan plan aktivnosti za inicijalnu fazu projekta. Jedan o projektnih ciljeva predviđa i istraživanja, odnosno mapiranje svih udruženja i organizacija iz regiona koje se bave osobama sa invaliditetom i sa mentalnim smetnjama, kao i analizu zakonskih okvira i postojećih procedura u socijalnom i zdravstvenom sektoru, kao i svih institucija koje bi mogle biti uključene u provođenje projekta.
S tim u vezi u okviru susreta organizovan je i poseban trening za sprovođenje socijalnih istraživanja, kao i trening o osnovama i institucionalnim okvirima mentalnog zdravlja.

IMG_1125 (1024x683)IMG_1133 (1024x683) IMG_1121 (1024x683)