Božićni ručak sa izbeglicama u Beogradu

Centar za azil u Krnjači pruža utočište za oko 200 osoba dnevno. Neki od njih ostaju tamo dan ili dva, dok prolaze kroz Srbiju, dok drugi ostaju duže. Nije mnogo onih koji se odlučuju da traže azil u Srbiji. Međutim, zbog novih politika, koje ne dozvoljavaju onima koji ne dolaze iz Sirije, Afganistana ili Iraka da nastave svoj put ka Zapadnoj Evropi, mnogi su prinuđeni da za sad ostanu u Srbiji. Izbeglice i migranti iz zemalja kao što su Sudan, Gana, Gambija, Somalija, Pakistan, Etiopija i drugih, su neki od trenutnih stanara centra za azil u Krnjači. Među njima je oko 20 kršćana, koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra.

IMG_1002
U želji da im Božić bude lepši osoblje Caritasa i Komesarijata za izbeglice pripremilo je svečani ručak za njih. Gozba je bila otvorena i drugim migrantima, koji su uglavnom muslimani, kao i zaposlenima u centru – uglavnom pravoslavnim hrišćanima. Raznovrsnost ponude hrane je učinila da se svako oseća dobrodošlo, poštujući različita pravila ishrane verskih zajednica prisutnih.

IMG_1015

Velečasni Grzegorz Chudek, katolički sveštenik iz obližnje župe u Beogradu, koji je aktivno uključen u rad Caritasa, je napravio uvodni govor, istakavši da nas Božić potseća da Bog voli svakog od nas, posebno najsiromašnije i najmanje.

IMG_1013

Nana, mladić iz Gane, je jedan od izbeglica koji trenutno borave u centru u Krnjači. U svojoj rodnoj zemlji bio je član fudbalske reprezentacije, ali je morao da napusti pobegne zbog pretnji grupe ljudi koja je već ubila njegovu majku. Ispričao je kako nije uspeo da stupi u kontakt sa svojim sestrama, koje su ostale u Gani, jer je bio u tako opasnoj situaciji. Na put ka Evropi je krenuo sa svojim bratom, koji takođe boravi sa njim u centru u Krnjači. Nada se da će početi negde da radi i da će uspeti da se vrati normalnom životu.

IMG_1010IMG_1020