Obeležen Dan Caritasa u Novom Sadu

U sali Studija M u Novom Sadu 12. decembra 2015. godine obeležen je Dan Caritasa, na kom su se okupili zaposleni i volonteri iz svih pet biskupijskih Caritasa u Srbiji. Svečanosti je prisustvovao i Miroslav Vasin, Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, koji je pohvalio rad Caritasa, istakvši da Autonomna pokrajna Vojvodina već duži niz godina podržava njihovo zalaganje.

7 (1024x682)
Pored njega na Danu Caritasa bili su prisutni Ljupka Mandić iz Uprave za socijalnu i dečju zaštitu grada Novog Sada, otac Lazar Majstorović iz Pravoslavne humanitarne organizacije „Vladika Platon Atanacković“, Muhamed efendija Zilkić – Medžlis Islamske zajednice Bačke i Dragan Trajčevski – propovednik Evangeličke metodističke crkve u Novom Sadu.

8 (1024x631)

Picture 179
Na samom početku sve prisutne i uvažene goste je pozdravio direktor Caritasa Srbije preč. Vladislav Varga. Kratko predavanje o ovogodišnjem naslovu dana Caritasa „Meni učiniste“, održao je Laslo Poša, profesor katehetike i pastoralne teologije na Teološkom institutu u Subotici.

14 (1024x685)

Nakon ovog predavanja Darko Tot nacionalni koordinator Caritasa Srbije je održao kratku prezentaciju o radu Caritasa Srbije, istakavši da ove godine Caritas obeležava 20 godina postojanja u našoj zemlji, tokom kog je po pomogao preko dva miliona ljudi u potrebi. Nakon ovog izlaganja usledile su prezentacije svih pet biskupijskih Caritasa u Srbiji.

15 (1024x685)

Krenuvši od severa Srbije prva po redu je bila prezentacija Caritasa Subotice, koji je predstavio direktor Gabor Ric i volonteri župnog Caritasa iz Čantavira, koji su predstavili različite akcije za pomoć osobama u potrebi koje organizuju. Druga po redu je bila prezentacija Caritasa Zrenjaninske biskupije, koji je predstavio direktor Tibor Halmai. On je govorio o radu Caritasa Zrenjanin i posebno o programu „Uključivanje veroučitelja i učenika koji pohađaju veronauku u školama u karitativne aktivnosti širom biskupije”, kojim su sama deca postali najveći protagonisti dobročinstva.

19 (1024x685)

Caritas Apostolskog Egzarhata je predstavio direktor Janko Katona, koji je govorio o različitim iskustvima ovog Caritasa u pomoći najsiromašnijima u svojoj okolini i Sonja Vislavski – psiholog i koordinator telefonskog centra za slušanje „Nit“, koja je predstavila rad ovog centra.

20 (1024x685)

Caritas Sremske biskupije je predstavio direktor prečasni Jozo Duspara, koordinator biskupijskog Caritasa Srem Petar Dujić i koordinatorka za Šid Magdalena Pavlović, koji su govorili o radu Caritasa za Srijem i projektu pomoći izbeglicama sa Bliskog Istoka.

23 (1024x685)

Caritas Beogradske nadbiskupije je predstavio direktor Miloje Veljić, koji je govorio radu svog biskupijskog Caritasa, sa posebnim osvrtom na projekte župnih Caritasa Aleksinac, Šabac i Valjevo: pomoć školskoj deci, projekte socijalnog preduzetništva, dnevni centar za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama i mnoge druge.

26 (1024x685)

Završnu reč na susretu je imao predsednik Caritasa Srbije Beogradski nadbiskup msgr. Stanislav Hočevar, koji se zahvalio svim izlagačima, istakavši da se vidi da nas ljubav na različite načine inspiriše. Pozvao je sve prisutne da nastave da budu animatori Caritasa, na mestu gde se nalaze.

30 (1024x674)

Dan Caritasa su muzikom ulepšali članovi Mešovitog hora grkokatoličke parohije sv. Petra i Pavla i Rusinskog Kulturnog Centra iz Novog Sada – “Harmonija”, uz vođstvo dirigenta Vesne Kesić Krsmanović.
Nakon prezentacije u Studiju M usledilo je svečano misno slavlje u crkvi Imena Marijinog koje je predvodio msgr. Stanislav Hočevar.

11 (1024x685)32 (1024x725)