Regionalna radionica „Izgradnja kapaciteta – Poplave 2014“

U okviru regionalnog projekta Psihosocijalna podrška poplavljenim porodicama, koji finansira Caritas Nemačke, 24. i 25. avgusta u Beogradu održana je radionica Izgradnja kapaciteta – Poplave 2014. na kojoj je bilo prisutno 25 učesnika – predstavnika organizacija Caritasa iz regiona, zajedno sa predstavnicima Caritasa Nemačke, Italije, Švajcarske, CRS-a i Caritasa Evrope. Cilj radionice bio je da organizacije razmene iskustva stečena tokom sprovođenja projekata na ublažavanju posledica poplava, da podele naučene lekcije i na osnovu njih sagledaju buduće projekte i moguću saradnju.

IMG_2883 (1024x518)

Radionica je počela pozdravnim rečima direktora Caritasa Srbije, preč. Vladislava Varge. U osvrtu na prošlogodišnja dešavanja, preč. Varga je rekao: Poplave su nam pomogle da shvatimo da imamo zajedničke probleme, da imamo toliko toga zajedničkog i da ne treba da gledamo 20 godina unazad već da zajedničkim snagama delamo. Jaki podržavajte slabe, poručio je o. Varga.

Nakon toga predstavnici nacionalnih i biskupijskih Caritasa iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske su predstavili rad svojih organizacija na ublažavanju posledica poplava, naglasivši poteskoce koje su imali i načine na koje su rešavali.

Poslepodnevni deo programa bio je namenjen razmišljanju o budućim aktivnostima. Učesnici su bili podeljeni u tri grupe kako bi razgovarali o kapacitetima koji bi mogli da budu razmenjeni među Caritasima u regionu, a posebna pažnja bila je posvećena tehničkoj i materijalnoj podršci, kao i ljudskim resursima.

Radionica je nastavljena diskusijom na temu Kako bismo naučene lekcije primenili na novonastalu situaciju sa migrantima. Diskusiju je otvorio Marc D’Silva iz CRS-a, koji je naglasio da je samo do jula ove godine stiglo 340.000 izbeglica, dok je cele prošle godine stiglo oko 280.000. Trenutno se granica ka Mađarskoj zatvara, a Grčka i Makedonija propuštaju migrante ka Srbiji, pa je bitno da naše organizacije pripreme odgovor na ovu urgentnu situaciju.

 IMG_2887 (1024x604)

Drugi dan radionice počeo je prezentacijom Marka Somersa o Caritasu Evropa, alatima i mehanizmima koji se mogu koristiti preko ove organizacije.

Andreas Psota je predstavio rad Caritasa Švajcarske na saniranu posledica poplava u BiH. Caritas Švajcarske je svoju pomoć usmerio na najranjivije stanovnike koji nisu bili u mogućnosti da sami ponovo izgrade domove.

Dijana Muzička (Caritas BiH) i Marina Sokić (Caritas Srbije) predstavile su novi program Smanjivanja rizika od katastrofa koji finansira Caritas Austrije i još nekoliko Caritas organizacija, a koji za cilj ima da ojača kapacitete lokalnih zajednica i pomogne im da postanu otpornije i spremnije dočekaju eventualne nove elementarne nepogode. Nacionalni DRR koordinatori su naglasili da sav napor uložen u rehabilitacione projekte ne bi imao smisla bez ovog projekta kojim će se raditi na prevenciji i na izgradnji otpornijih i bezbednijih zajednica, opština i celog regiona.

IMG_2876 (1024x768)

Radionica je završena radom u grupama, tokom kojeg su učesnici formulisali preporuke za budući rad i napravili koncept korišćenja resursa i kapaciteta unutar regiona za eventualne sledeće urgentne situacije. Sve organizacije su istakle da su iskustvo, znanje i dokumenti/priručnici ono što mogu da ponude drugima. Kao preporuke izdvojeno je razvijanje strategije i prioriteta unutar organizacija, zatim razvijanje i licenciranje programa za edukaciju, kako bi se u okviru organizacija prenosilo stečeno znanje.

IMG_2896 (1024x768)

IMG_2892 (1024x768)