Otvoren dnevni boravak za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama “Sv. Sofija” u Šapcu

U Šapcu 31. avgusta 2015. godine svečano je otvoren Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama „Sv. Sofija“, u okviru projekta „Podrška prevenciji rezidencijalnog smeštaja osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama u Mačvanskom okrugu razvojem usluga pomoć u kući i dnevnog boravka u lokalnoj zajednici“ koji sufinansira Evropska unija iz pretpristupnih IPA fondova u okviru projekta „Otvoreni zagrljaj”, a partnerski ga realizuju Caritas Šabac, Grad Šabac i Konzorcijum socijalnih kooperativa iz Italije C.O.S.M. Projekat „Otvoreni zagrljaj” realizuje se u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije sa opštim ciljem da se poboljša socijalna inkluzija osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama. O značaju projekta u okviru kojeg je počela sa radom ova usluga socijalne zaštite u zajednici govorili su Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ana Milenić, program menadžer u Delegacije EU u Srbiji i Stanislav Hočevar, predsednik Caritas Srbije. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Caritasa Šabac, lokalne samouprave, institucija, organizacija i ustanova, kao i mnogi partneri iz zemlje i inostranstva, među kojima i dugogodišnji saradnici i partneri na ovom projektu predstavnici konzorcijuma socijalnih kooperativa C.O.S.M. iz Italije i volonteri šabačke organizacije.

11924777_921376854602621_6319475931231306240_n

Govoreći o značaju projekta OPEN ARMS, u okviru kojeg je otvoren Dnevni boravak „Sv. Sofija“, Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šabac podsetio je na ulogu koju ima ova usluga socijalne zaštite u zajednici.

„Naš primarni cilj je inkluzija osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama u lokalnoj sredini kroz održavanje i unapređenje njihovih kapaciteta. Na taj način doprinosimo njihovoj socijalnoj integraciji, pomažemo njihove porodice i dajemo doprinos zajednici. Ovaj Dnevni boravak nastao je kao plod saradnje sa Gradom i Konzorcijumom socijalnih kooperativa C.O.S.M. iz Italije, čija iskustva iz prakse su nam dragocena  u radu“ – rekao je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca.

otvaranje (1024x678)

Podrška grada predstavljala je važan preduslov za učešće na konkursu EU, a grad prepoznaje značaj ovakvih inicijativa.

„Grad Šabac je otvoren za različite projekte u cilju unapređenja oblasti socijalne zaštite. Čestitam Caritasu na realizaciji ovog projekta i želim mnogo uspeha u radu ovog boravka“ – rekao je, najavljujući dalju podršku, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

11987064_921376847935955_8224072779767101944_n

Projekat OPEN ARMS se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ime kog se prisutnima obratio dr Nenad Ivanišević, državni sekretar.

„Veoma sam ponosan što sam prisustvom ovoj svečanosti deo istorije Šapca, jer ovaj primer smatram veoma važnim. Videli smo šta se ranije nalazilo na ovom mestu i kako je ono izgledalo. Vidimo kako izgleda danas – to dokazuje da zajednički, ako imamo dobru ideju i dosta dobre volje, možemo da uradimo mnogo i da ne postoje granice. Ovo je dobar primer saradnje Caritasa, Grada i Ministarstva, uz podršku EU i zato smatram da je veoma važan za sve nas i za bolji i kvalitetniji život osobama sa mentalnim i intelektualnim smetnjama“, istakao je dr Ivanišević.

11921862_921376841269289_7969295101163343932_n

Evropska unija, kroz različite projekte, podržala je organizacija socijalne i zdravstvene zaštite, lokalne samouprave sa više od 2,3 miliona evra, ulažući u ovakve i slične aktivnosti, sa ciljem inkluzije osobama sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama.

„Izuzetno sam zadovoljna današnjim otvaranjem Dnevnog boravka u Šapcu namenjenog osobama sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju sa resornim ministarstvima, lokalnim samoupravama i organizacijama, pa se nadam da ćemo otvoriti veliki broj ovakvih centara koji treba da pomognu našim sugrađanima sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama“ – najavila je Ana Milenić, program menadžer Delegacije EU u Srbiji.

ana milenic

Svečanim presecanjem vrpce zvanično je označen početak rada Dnevnog boravka “Sv. Sofija”.

U direktnom radu sa korisnicima u Dnevnom boravku angažovan je multidisciplinarni tim koga čine stručnjaci različitih profila, medicinske sestre, obučene negovateljice i volonteri. Usluga dnevnog boravka dostupna je radnim danima od 8.00 do 16.00h.

Izgradnju i opremanje Dnevnog boravka su sufinansirali Evropska unija, međunarodna mreža Caritas-a i veliki broj firmi koje neguju koncept društveno odgovornog poslovanja. Grad Šabac je za ovu namenu obezbedio lokaciju za izgradnju Dnevnog boravka i pomogao oko uređenja parcele.

vrpca (930x1024)