Regionalna letnja škola volontera Deus Caritas est – Mi verujemo u to

U okviru regionalnog projekta “Razvoja župnih Caritasa i volontarijata” od 6. do 10. jula održana je već tradicionalna letnja škola volontera, pod nazivom “Deus Caritas est (Bog je ljubav) – Mi verujemo u to”. Škola je ove godine organizovana u Prizrenu, na Kosovu i na njoj se okupilo 30-ak učesnika iz: Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Albanije, Srbije, kao i domaćih volontera sa Kosova. Kao predstavnici Srbije bili su prisutni Jaroslav Varga i Danil Zadrepko iz Caritasa Apostolskog Egzarhata. Prizren – prelep istorijski grad na samom jugu Kosova blizu granica sa Albanijom i Makedonijom, broji oko 178.000 stanovnika, od kojih su većina Albanci – Kosovari islamske veroispovesti i manji procenat Albanaca katolika i Srba pravoslavaca.

     IMG_6694 (1024x683)

U okviru letnje škole organizovana su brojna predavanja na kojima su učesnici imali priliku da se upoznaju sa različitim vidovima volonterstva, teološkim utemeljenjima Caritasa kao i da razgovaraju o svojim motivacijama za volonterski rad. Učesnici su imali priliku da predstave lokalne volonterske projekte i akcije, koji se organizuju u njihovim zemljama. Prepoznali su da se susreću sa sličnim problemima, pa su na taj način mogli da razmene ideje o rešavanju istih.

IMG_6354 (1024x682)

Učesnicima škole je predstavljen rad Caritasa na Kosovu, kroz posetu nekim od centara u kojima se realizuju projekti. Jedan od njih projekat za decu sa posebnim potrebama pod nazivom “Edukacija i rana dijagnoza”, pokrenut na inicijativu Caritasa, koji se nalazi u sklopu državne ambulante. Osim toga u mestu Đakovica, nedaleko od Prizrena, učesnici su obišli naselje “Ali Ibra”, u kom se nalazi Caritasov dnevni centar. U ovom naselju većinsko stanovništvo predstavljaju Romi, Egipćani i Aškalije. Od 2010. je započet projekat obnove ovog mesta, tokom kojeg je izgrađeno 120 kuća i predškolsko naselje za decu od 4 do 6 godina. Volonteri su takođe učestvovali na letnjem kampu župnog Caritasa u Klini.

 IMG_6356 (1024x683)

Volonter Caritasa iz Srbije, Jaroslav Varga, je naglasio da se vraća u svoju zemlju obogađen iskustvima koje je čuo i konkretnim akcijama koje je imao prilike da upozna. Takođe je rekao da je tokom ove letnje škole sklopio nova poznanstva sa volonterima iz drugih zemalja, sa kojima će ostati u kontaktu.

IMG_6600 (1024x683)IMG_6832 - Copy (1024x683)IMG_6527 (1024x683)IMG_6657 (1024x683)