Kucurski volonteri u akciji smanjivanja rizika od katastrofa

U okviru projekta “Smanjivanje rizika od katastrofa“ u mesnoj zajednici Kucura 7. jula održan je sastanak sa predstavnicima lokalnih vlasti, u cilju organizacije aktivnosti smanjivanja rizika od prirodnih i drugih katastrofa u zajednici. Na sastanku su bili prisutni predstavnici Caritasa Srbije i Caritasa Apostolskog Egzarhata, zatim mesne zajednice Kucura, lokalnog udruženja mladih KUM, udruženja penzionera, Dobrovoljnog vatrogasnog društva i drugih udruženja. Tokom sastanka zakazan je i susret svih onih koji žele da se uključe u ove aktivnosti kao volonteri i daju svoj doprinos planiranju bezbednijeg suživota za sve stanovnike ovog mesta.


20150715_111311 (1024x768)


Grupa volontera je zvanično oformljena 15. jula, kada je održan njihov prvi susret. Na njemu je prisustvovalo osam osoba iz udruženja mladih KUM iz Kucure, kao i dvoje volontera iz mesne zajednice. Volonteri će imati ciklus sastanaka, tokom kojih će im zadatak biti da prikupe razne informacije o eventualnim rizicima u svojoj zajednici, o kapacitetima koje ona poseduje, kao i da osmisle načine smanjivanja rizika od katastrofa.


IMG_2450

Sledeći sastanak volontera biće održan 21. jula i na njemu će oni imati zadatak da se podele u timove, kako bi napravili plan prikupljanja informacija. Neki od načina prikupljanja su: intervju sa članovima zajednice, kako bi se dobile informacije o poslednjim rizičnim situacijama i učestalosti koju one imaju, zatim šetnja po selu kako bi se identifikovala rizična mesta i izrada sezonskog kalendara rizičnih perioda. Prikupljene informacije će služiti radi analize opasnosti i organizacije konkretnih aktivnosti u cilju smanjivanja rizika od katastrofa. Na ovaj način volonteri iz Kucure će moći da utiču na smanjenje rizičnih situacija u svojoj zajednici i imaće potrebno znanje o tome koje mere je potrebno preduzeti u slučaju neke katastrofe.


IMG_2452