Blizak ljudima u različitim potrebama – Župni Caritas Senta

Župni Caritas Senta je započeo sa radom u kriznom vremenu 1991. godine, kada je organizovana podela pomoći u lekovima koji su stizali kao donacije iz Mađarske. Ovi lekovi su deljeni uz nadzor tima lekara. Postepeno su članovi zajednice, potaknuti zalaganjem župnika vlč. Jožefa Nađa, pokrenuli i druge aktivnosti, kako bi odgovorili na rastuće potrebe siromašnih i samih u društvu.


DSC_1953


Jedna od aktivnosti koje su pokrenuli je pružanje besplatnih obroka za sve veći broj osoba koje su tražili pomoć u hrani. Danas ovaj župni Caritas ima narodnu kuhinju, u kojoj se svakodnevno sprema 350 obroka kada nema škole, a 500 kada ima škole, koji se zatim dele na 8 punktova u gradu. Kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija podela obroka se sprovodi u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

Copy of P1010811


Potreba je sve više, a sredstava nije dovoljno. Po rečima koordinatora Caritasa Subotica Gabora Rica osoblje ove narodne kuhinje se trudi da maksimalno iskoristi namirnice koje ima na raspolaganju za spremanje obroka, mešajući meso u najsitnijim komadima sa varivom, kako bi bilo dovoljno hrane za sve. Donatori ove narodne kuhinje su različita manja i veća preduzeća, poljoprivrednici koji doniraju pomoć u hrani, uprava grada Senta i Caritas Gornje Austrije. Po rečima koordinatora Gabora Rica pomoć za održavanje rada ove narodne kuhinje stiže na različite načine preko Božjeg proviđenja.

Copy of ebédosztás


Osim narodne kuhinje župni Caritas Senta ima i dnevni centar za starije osobe, u kom se svakodnevno okuplja do 50 osoba. U ovom centru starije osobe imaju različite aktivnosti, kao i zajednički ručak.


Copy of P1010844


Tokom zime župni Caritas Senta sprovodi akciju „Hleb i mleko“, tokom koje svakodnevno obezbeđuje osnovne namirnice – hleb i mleko, za oko 50 siromašnih porodica sa malom decom. Župna zajednica takođe redovno prikuplja i deli odeću i medicinska pomagala za osobe u potrebi.

DSC_1930DSC_1920