Pomoć u kući i čista odeća za poplavljene

Osim što su prouzrokovale ogromnu štetu prošlogodišnje poplave su otežale život već osiromašenog stanovništva, naročito starih i bolesnih osoba. Tako je bilo i za porodicu Milana Crnobrnje (63 godine) iz Prnjavora kod Šapca, koji stanuje sa svojom suprugom Brankom (63 godine) i ocem Jankom (87 godina). Milan i Branka nemaju dece, žive u lošim uslovima, koji su se dodatno pogoršali nakon poplave. Voda im je uništila podove u kući, 10 ari bašte koje su imali za lične potrebe i 30 ari kukuruza. Zidovi i nameštaj su bili puni vlage, a Brankino i Milanovo zdravstveno stanje se dodatno pogoršalo. Branka je dijabetičar, zbog dijabetične gangrene nakon majskih poplava prvo joj je amputirano stopalo, a potom desna natkolenica. Milan je slep na desno oko, a na levo je slabovid. Imao je više fraktura lobanje. Nezaposleni su, nemaju nikakvih prihoda. Milan povremeno radi sezonske poslove, kada mu zdravstveno stanje to dozvoli. Nemaju osnovnih sredstava za život, a potrebno im je puno novca za lekove.

4

Od Caritasa su dobili pomoć za saniranje štete od poplava, a pošto u kući nemaju sanitarni čvor ni vodu, porodici se pružaju besplatne usluga servisa za pranje veša. Jednom sedmično prilikom posete tima Službe za pomoć u kući Caritasa Šabac porodici se odnosi prljav, a donosi čist i ispeglan veš.                       

Koliko je ova usluga od značajna za njegovu porodicu govori i sam Milan: „Nama mnogo znači ovo što činite za nas. Mi živimo jako skromno, nemamo mnogo, ali uvek smo se trudili da budemo čisti. Pre nego što mi se žena razbolela, ona je sve stvari prala na ruke, a sada više ni to ne može. Ja ne mogu da joj pomognem, ne vidim. Ovo je za nas stvarno mnogo i od srca se zahvaljujem Caritasu i devojkama koje nas posećuju“.

Medicinska sestra Branka Mirković, koja svake nedelje obilazi porodicu Crnobrnja, sa posebnom pažnjom govori o pomoći koju im pružaju: „Higijena rublja i posteljine je veoma važna za postoperativni tretman naše korisnice Branke. Trudimo se da joj pomognemo koliko možemo i olakšamo svakodnevno funkcionisanje nakon operacije“.