Forum zagovaranja i komunikacije u Beču

Od 27. do 29. maja u Beču održan je prvi Forum zagovaranja i komunikacije u organizaciji Caritasa Evropa, na kome je prisustvovalo preko 70 učesnika iz dvadesetak zemalja, među njima i predstavnici Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Skup je održan u hotelu Magdas, jednom od socijalnih preduzeća Caritasa Nadbiskupije Beč. Ovaj hotel je otvoren u februaru 2015. i u njemu rade izbeglice i emigranti iz 14 zemalja sveta, kojima je to uglavnom prvo radno iskustvo u Austriji.

11393220_813141245447448_8470583514833820751_n

Na početku susreta prisutne je pozdravio Christoph Schweifer, generalni sekretar Međunarodnog programa Caritasa Austrije, i Jorge Nuño Mayer, generalni sekretar Caritasa Evropa. Christoph Schweifer je istakao da reč „Magdas“ na nemačkom znači „sviđa mi se“, pa je rekao da bi tu istu reč upotrebio kao dobrodošlicu: „sviđa mi se što ste ovde“. Jorge Nuño Mayer je govorio o kanonizaciji nadbiskupa Oscara Romero (ubijenog od strane vlasti u El Salvadoru), koji je proglašen suzaštitnikom Caritasa Internationalis, zbog svog zalaganja za najsiromašnije.

CGAzlF-VIAE-Pe8

Uvodno predavanje na temu „Znakovi vremena u svetlu katoličkog socijalnog učenja“ je održao mons. Robert Vitillo, šef Delegacije Caritasa Internationalis pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi. On je istakao da kao Caritas treba da pomognemo da se glas siromašnih čuje, kao i da smatra da ne sme da se odlaže potreba rešavanja strukturnog siromaštva.

DSC00466 (1024x768)

Tokom foruma učesnici su imali priliku da kroz različite metodologije upoznaju rad zemalja članica Caritasove mreže, na području zagovaranja i komunikacije i da doprinesu definisanju prioriteta buduće strategije komunikacije i zagovaranja Caritasa Evropa. U okviru programa o tehnikama i načinima za komunikaciju i zagovaranje Caritas Srbije je imao prezentaciju na temu „Strategije za uključivanje ljudi koji žive u siromaštvu“, na kojoj su predstavljena iskustva Caritasa iz naše zemlje, kroz primere rada Caritasa Subotice, Šabac i Aleksinac. Tokom programa predstavljen je i projekat Caritasa Italije „ELBA – Emergenza lavoro nei Balcani“, koji ima za cilj pokretanje i osnaživanje socijalnih preduzeća na Balkanu, u kom učestvuje i Caritas Srbije.

CGKF0soWkAAawD0

Poseban deo susreta je bio namenjen poseti socijalno inovativnim projektima i preduzećima Caritasa Nadbiskupije Beč. Naime, u jednom od siromašnijih delova Beča, Caritas je preuredio staru fabriku hleba, u kojoj sprovodi nekoliko inovativnih projekata, kao što je „Superar“ – projekt muzičkog obrazovanja za decu koja dolaze iz različitih socio-ekonomskih uslova. Cilj ovog projekta je da se deci omogući kvalitetno muzičko obrazovanje, kako bi se povećalo njihovo samopouzdanje i omogućilo ostvarenje njihovih potencijala. Program Superar je pokrenut 2010. godine na inicijativu Bečke koncertne kuće, Bečkog dečjeg hora i Caritasa Beč, po uzoru na venecuelansku muzičku inicijativu „El sistema“. Projekt ima i svoju međunarodnu dimenziju, sprovodi se u još nekoliko zemalja Evrope i sveta, a između ostalog i u Bosni i Hercegovini, na području opštine Srebrenica. Više informacija na: www.superer.eu

DSC00469 (1024x768)

Još neki od Caritasovih projekata prisutnih u zgradi stare fabrike hleba u Beču su:

Kuvanje u zajednici – izgradnja zajednice kroz spremanje jela.

Atelje 10 – umetnička radionica za osobe sa posebnim potrebama. Više informacija na: www.atelier10.eu

Magdas Kantina – socijalno preduzeće, restoran koji zapošljava dugotrajno nezaposlene osobe. Više informacija na: www.magdas-kantine.at

Pored navedenih učesnicima foruma su predstavljeni i projekti LEO i INIGO.
LEO je socijalni projekt distribucije hrane i higijenskih potrepština osobama i porodicama sa nedovoljnim prihodima, kao i socijalnog savetovanja, a sprovodi se u 13 župa Bečke nadbiskupije i u Donjoj Austriji. Više informacija na: www.caritas-leo.at

DSC00489 (1024x768)

INIGO je restoran i socijalni projekt Bečkog Caritasa, koji pored poslovne ima i društvenu misiju, jer nudi posao osobama koje su duže vreme nezaposlene, pruža im priliku da steknu radno iskustvo i budu socijalno uključeni.

Na kraju susreta predstavljeni su rezultati trodnevnog foruma s posebnim naglaskom na buduću strategiju i konkretne aktivnosti Caritasa Evrope na polju zagovaranja i komunikacije. Neki od zaključaka su da su potrebni projekti koji mogu voditi ka porukama za širu javnost, da Caritas treba da pruži dodatnu vrednost komunikaciji i da je potrebno pokazati suštinu i snagu Caritasa.

11218896_813141035447469_4762014554679858160_nDSC00474 (1024x768)DSC00480 (1024x768)  DSC00472 (1024x768)