Prezentacija projekta „Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa“ u Jabučju

U osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Jabučju 30. aprila održana je prva prezentacija za učitelje u okviru projekta „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“. Koordinatori projekta Jelena Ankić i Marina Sokić su učiteljicama ove škole predstavile priručnik za decu „Pripremimo se sa Hermanom“, u kojoj morski rak Herman opisuje različite prirodne katastrofe koje su ga zadesile (poplave, zemljotres, požar, klizišta) i svoju potragu za savršenom kućicom. Kroz ovaj priručnik najmlađi imaju priliku da uče o prirodnim katastrofama i o načinu kako se zaštiti od njih. Koordinatori projekta su dali predlog učiteljicama je da ovaj priručnik koriste u toku nastave sa decom ili da predlože deci da ga pročitaju kod kuće, zajedno sa svojim roditeljima. Priručnik „Pripremimo se sa Hermanom“ je osmislio tim Caritasa Rumunije, tokom sličnog projekta koji je realizovan u ovoj zemlji.

DSC00319 (1024x768)

Učiteljice su bile zainteresovane da priručnik iskoriste tokom školskih časova, naglasivši da u skoro svakoj nastavnoj jedinici imaju prilike da sa decom govore o opasnostima koje su svuda oko nas. Neke od njih su istakle i da je korisno razgovarati sa decom o prirodnim katastrofama, zbog poplava koje su prošle godine zadesile lajkovački kraj.

DSC00324 (1024x735)

Caritas Srbije je besplatno obezbedio priručnike „Pripremimo se sa Hermanom“ za svu decu od 2. do 4. razreda, čija će odeljenja učestvovati na projektu, uz finansijsku podršku Caritasa Austrije. Osim priručnika svako dete će dobiti i komplet bojica, kao i raznovrsne poklone u okviru zajedničkih ekoloških aktivnosti. Priručnici i kompleti bojica su već podeljeni učiteljicama iz Jabučja, koje će ih koristiti tokom svojih nastavnih aktivnosti sa decom.

DSC00326 (1024x768)