Uskršnja duhovna obnova za osoblje Caritasa

U ponedeljak 30. marta u zgradi beogradske nadbiskupije održana je uskršnja duhovna obnova za osoblje Caritasa, koju je predvodio nadbiskup msgr. Stanislav Hočevar. Na ovom skupu prisustvovali su članovi osoblja Caritasa iz Beograda, Obrenovca, Šapca, Valjeva i Aleksinca.

DSC00276 (1024x700)

Na osnovu čitanja odlomka iz Svetog Pisma, u kom apostol Pavle govori o podeljenosti između dobra i zla koje oseća u svom biću, gospodin nadbiskup je govorio da svi nosimo u sebi ovu duhovnu šizofreniju, a kada između osobe i njegove duše dođe do preloma, gubi se i sjaj u njoj.

Citirao je svetog Efrema Sirijskog, koji je govorio da kao i ptica, koja se otvara u znaku krsta da bi letela, tako i čovek ne može leteti dok se ne postavi u znaku krsta. Rekao je da je krst simbol jedinstva, jer vertikalno povezuje zemlju sa nebom, a horizontalno istok i zapad, što se odnosi i na povezanost među narodima i kulturama.

DSC00275 (1024x768)

Istakao je da je Caritas Srbije drugačiji u odnosu na druge, jer omogućuje susret istoka i zapada, a predstavnici Caritasa su pozvani da grade to jedinstvo: „Ako ste u Caritasu vi nužno morate tražiti jedinstvo, jer to zahteva ljubav“, rekao je msgr. Hočevar.

Osim poziva predstavnicima Caritasa da budu pokretači jedinstva među različitostima, msgr. Hočevar ih je pozvao i da budu tvorci jedinstva u ljudskoj ličnosti, jer se uvek približavaju čoveku kao integralnoj osobi, imaju poštovanja prema njegovim sveobuhvatnim potrebama. Kao što je svaki sveštenik pozvan da ljudima koje susreće bude brat, prijatelj i otac: brat – jer imaju isto dostojanstvo, prijatelj – kako bi imali potpuno poverenje u njega, otac – jer na neki način daje duhovni život; tako i u predstavniku Caritasa ljudi treba da nađu brata, prijatelja i oca, koji prihvata integritet svog sugovornika.

DSC00278 (1024x768)