Počela druga faza Caritasovog projekta Posmatranje siromaštva i resursa

Caritas Srbije je u saradnji sa svim dijecezanskim Caritasima u Srbiji pokrenuo u aprilu drugu fazu projekta Posmatranje siromaštva i resursa. Prva faza projekta realizovana tokom 2010. i 2011. godine obuhvatila je 105 župa i preko 1.000 osoba u potrebi. Rezultati istraživanja prikazani su na nacionalnoj konferenciji u novembru 2011. a nakon toga je izdat i jedinstveni Vademecum – pregled aktivnosti Caritasa i drugih verskih organizacija u Srbiji. Tokom projekta obezbeđena je oprema i sredstva i pokrenut rad 5 centara za slušanje kako bi se što bolje pratila situacija i reagovalo na potrebe.

Tokom druge faze projekta predviđen je nastavak rada postojećih i otvaranje bar još 5 novih centara za slušanje, dalji rad na razvoju župskih Caritasa, obuke za volontera iz većeg broja župa i snažnije umrežavanje na lokalnom nivou pogotovo u mestima gde postoje centri za slušanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koordinativna grupa koju čine imenovani predstavnici svih dijecezanskih Caritasa i koordinatori projekta na nacionalnom nivou je na sastanku koji je vodio direktor Caritasa Srbije o. Vladislav Varga 15. maja u Beogradu održala svoj prvi sastanak u cilju što boljeg planiranja aktivnosti i uspešnije realizacije ovog projekta.