Poziv na prvu konferenciju mreže udruženja za mentalno zdravlje

U hotelu Palas u Beogradu (Topličin venac 23) 17. i 18. marta ordžaće se Prva konferencija mreže udruženja za mentalno zdravlje. Ova konferencija je rezultat aktivnosti projekta „PRO.ME.NE – Promocija mreže za mentalno zdravlje“, koji Caritas Srbije sprovodi u okviru EU programa Podrške civilnom društvu.

U realizaciji projekta „PRO.ME.NE – Promocija mreže za mentalno zdravlje“, učestvuje osam udruženja iz Srbije čiji su članovi osobe sa mentalnim narušenim mentalnim zdravljem: Mir (Pirot), Valenca (Niš), Duša, Herc, Videa (Beograd), Duga (Zrenjanin), Sunce (Novi Kneževac) i Ulop (Novi Sad).

Cilj mreže udruženja za mentalno zdravlje je da se zajedničkim snagama radi na prevenciji mentalnih poremećaja, smanjenju stigme i poboljšanju kvaliteta života osoba koje imaju narušeno mentalno zdravlje, čime bi se doprinelo njihovom uključivanju u zajednicu i punom poštovanju njihovih prava u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Tema mentalnog zdravlja nije dovoljno prisutna u javnosti naše zemlje; okruženje i dalje negira prava osoba sa narušenim mentalnim zdravljem pa tako i njihove potrebe; ekonomska situacija i loše stanje u državi direktno se odražavaju na ovu ranjivu grupu; u društvu ne postoji svest niti empatija o poteškoćama sa kojima se susreću osobe sa narušenim mentalnim zdravljem, a i njihove porodice; ne postoji sistem prevencije, obrazovanja i informisanja javnosti o mentalnom zdravlju što direktno utiče na razvoj straha, odbijanje i stigmatizaciju.

Na konferenciji prisutnima će se obratiti predsednik Caritasa Srbije i beogradski nadbiskup Msgr. Stanislav Hočevar, predstavnik Ministarstva zdravlja Dr Nebojša Jokić, državni sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja g. Laslo Čikoš, a u popodnevnim časovima i predstavnici organizacija koje se bave promocijom mentalnog zdravlja, iz Italije i Bosne i Hercegovine.

Ovde možete preuzeti agendu Agenda 17-18

image-0001