Razvoj župnog Caritasa u Subotici

U subotu 17.11.2018. u župi Sveta Marija u Subotici, u  okviru projekta Caritasa Srbije “Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva”, održana je radionica Čarobni svet medenjaka, sa ciljem podsticanja razvoja karitativnih aktivnosti u ovoj župi. Župnik vlč. Balcsák Szilárd obratio se biskupijskom Caritasu Subotica i izrazio želju za osnivanjem župnog Caritasa. U ovoj župi je već postoji grupa volontera, koji su povodom blagdana Božića i Uskrsa ranijih godina organizovali akcije prikupljanja sredstava za potrebe pružanja pomoći najsiromašnijim porodicama sa teritorije ove župe. Veliku podršku ovim akcijama i župniku daje i časna sestra Hermina Kovač, koja je takođe prisustvovala radionici.

Na početku susreta sve prisutne pozdravio je direktor Caritasa Subotica g. Gabor Ric, a zatim je sestra Hermina Kovač predvodila uvodnu molitvu. Predstavnica Caritasa Srbije održala je predavanje na temu Razvoja župnog Caritasa, uz prezentaciju primera dobre prakse karitativnih aktivnosti koji se mogu realizovati na nivou župe. Za vreme kraće pauze volonteri su sa predstavnicima Caritasa Srbije podelili dosadašnja iskustva i razgovarali o potrebama u okviru svoje župe, kao i o aktivnostima koje već mogu organizovati za vreme Adventa i Božića ove godine.

U drugom delu radionice, volonteri su imali priliku da pogledaju TV emisiju Sa slatkim na ti, u kojoj su mogli da se upoznaju sa načinom rada g. Petra Žuljevića, šefa poslastičarnice francuskog hotela Mama Shelter u Beogradu, koji je nakon prikazivanja ove emisije uveo učesnike u kreativni deo radionice. Petar Žuljević predstavio je načine ukrašavanja i pakovanja medenjaka, čijom prodajom mogu da se prikupe novčana sredstva za potrebe župnog Caritasa. Volonteri su bili veoma zadovoljni i većina njih se pridružila g. Petru Žuljeviću u dekoraciji medenjaka. Kod volontera osetila se zainteresovanost za rad, spremnost da postojeće karitativne aktivnosti realizuju tokom čitave godine i aktivnije se uključe u rad svog župnog Caritasa.