Razvoj župnog Caritasa u Vršcu

U utorak 13.11.2018. godine u župi Svetog Gerarda, biskupa i mučenika, u Vršcu održana je radionica Čarobni svet medenjaka, sa ciljem podsticanja karitativnih aktivnosti u ovoj župi. Na inicijativu biskupijskog Caritasa Zrenjanin, kao i samog župnika, Vlč. Alena Palatinusa Caritas Srbije realizovao je još jednu u nizu ovih radionica. Susretu je prisustvovalo više od 20 osoba iz ove župe, koje žele učestvovati u osnivanju i radu župnog Caritasa u svojoj župi.

Pozdravnim govorom direktora biskupijskog Caritasa Zrenjanin, g. Tibora Halmai i uvodnom molitvom, koju je predvodio vlč. Alen započeo je susret. Nakon uvodnog dela, predstavnica Caritasa Srbije održala je predavanje na temu razvoja župnog Caritasa uz prezentaciju primera dobre prakse karitativnih aktivnosti, koje se mogu organizovati u okviru župnog Caritasa.

Kao i na svim radionicama do sada gost predavač, zadužen za kreativni deo radionice, bio je g. Petar Žuljević, šef poslastičarnice francuskog hotela Mama Shelter u Beogradu, koji se uvek rado odaziva kao volonter na ovim radionicama. Predstavljena je jedna TV emisija g. Žuljevića, u kojoj su svi prisutni mogli videti način na koji se prave medenjaci, a zatim je g. Žuljević pokazao na koje sve načine mogu da se dekorišu i pakuju medenjaci, čijom prodajom mogu da se prikupe sredstva za potrebe župnog Caritasa. Nakon demonstracije ukrašavanja, većina prisutnih volontera pridružila se g. Žuljeviću i iskazala svoju kreativnost i maštovitost u dekoraciji medenjaka. Susret je završio u neformalnom razgovoru sa volonterima i župnikom, koji su iskazali želju za organizovanjem ovakvih i sličnih aktivnosti, kao i želju za zvaničnim osnivanjem župnog Caritasa u ovoj župi.