Caritasov vešeraj na usluzi izbeglica i lokalne populacije u Kikindi

Prihvatni centar za izbeglice i migrante u Kikindi nalazi se daleko od grada i nema mogućnosti za priključenje na kanalizacionu mrežu. Otpadne vode sakupljaju se u septičkoj jami koja nije predviđena za veliki broj korisnika, a kako bi se izbegle zaraze ona se prazni dva puta dnevno.

Iz tog razloga 2017. godine, u dogovoru sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, Caritas je otvorio vešeraj za potrebe izbeglica i migranata izvan prihvatnog centra, u prostorijama bivše župe Svetog Josipa u Kikindi, gde su obezbeđeni uslovi za pranje, sušenje i peglanje veša i posteljine izbeglica i migranata. Veš iz prihvatnog centra se tako trasportuje do vešeraja i vraća se opran, osušen i upakovan.

Pored vešeraja Caritas obezbeđuje i sredstva za održavanje lične higijene migranata i izbeglica u Kikindi, sredstva za održavanje čistoće životne okoline i higijene prostorija prihvatnog centra, kako bi se smanjile infekcije i zarazne bolesti.

Osim za potrebe izbeglica i migranata ovaj vešeraj se koristi i za potrebe siromašne lokalne populacije, onih koji za to nemaju uslove ili mogućnosti, pre svega starih, nemoćnih i usamljenih osobama. Transport veša se vrši od njihovih kućnih adresa do vešeraja i nazad, tako da besplatno dobijaju opran, osušen i ispeglan veš.

Andrej ima 34 godine i stanuje sam, u stanu koji je nasledio od oca. Živeo je samo sa ocem od svoje 10 godine, kada ih je majka ostavila, sve do pre tri godine, kada mu je otac preminuo od raka. Otac je imao malu penziju, od koje je trebalo obojica da se izdržavaju, ali je veći deo trošio na alkohol. Pored toga većinu nameštaja je prodao ili menjao, kako bi imao za piće. Andreju je ostao samo kauč, na kome spava i ormar sa malo garerobe.

Osim toga što je ostao sam, Andrej je i plućni bolesnik i nije u stanju da radi zbog svoje bolesti. Veliki deo vremena provodi u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti.

Snabdevanje strujom i vodom mu je ukinuto, jer nije mogao da plaća račune, kao i socijalna pomoć, jer poseduje nekretninu u svom vlasništvu. U stanu nema čime da se greje, pa zimi ponekad odlazi kod prijatelja, da se malo ogreje.

Tekuću vodu za kupanje, umivanje i piće donosi sa česme iz dvorišta, kada mu dozvoljavaju vremenski uslovi, jer se zimi česma zaledi. Nema gde da opere svoju odeću, zbog čega je za njega veoma dragocena usluga pranja i sušenja veša koju mu od juna meseca ove godine obezbeđuje Caritas Zrenjaninske biskupije. Pored toga volonteri Caritasa se trude da mu pomognu i na druge načine i da pronađu rešenja za njegove probleme.

Usluge vešeraja u Kikindi finansirane su od strane Caritasa Nemačke.