Poseta bečkog kardinala Šenborna Prihvatnom centru Obrenovac

Na 100-godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, u nedelju 11. novembra, bečki kardinal mons. Kristof Šenborn obišao je Prihvatni centar Obrenovac, u pratnji beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara, komesara za izbeglice Srbije Vladimira Cucića, direktora Caritasa Srbije vlč. Ivice Damjanovića, kao i osoblja Caritasa iz Srbije i Austrije. Ovom prilikom kardinal Šenborn upoznao se sa aktivnostima Caritasa u ovom prihvatnom centru, u kom trenutno boravi oko 670 izbeglica i migranata, uglavnom muškaraca. Zahvaljuljući podršci Caritasa Austrije lokalni Caritas je u ovom centru pokrenuo inovativne usluge, koje predstavljaju bitan deo svakodnevnog života izbeglica.

Jedna od njih je vešeraj, sa profesionalnim mašinama za pranje i sušenje veša, u kom izbeglice imaju mogućnost brzo da operu i osuše veš. Osim toga Caritas je pokrenuo okupacione i sportske aktivnosti, kao što je teretana, koja je otvorena u ovom centru prošle godine, kako bi izbeglice mogle da se oslobode negativne energije, strahova i tenzija i da ih pretvore u pozitivnu energiju. Izbeglicama su na raspolaganju Caritasovi animatori, koji im pomažu da treniraju, promovišu pozitivne vrednosti i sportski duh.  Caritas je otvorio i stolarsku radionicu, koja pruža mogućnost migrantima da steknu nova znanja i veštine, kao i da vrše male popravke u okviru prihvatnog centra.

Kardinal Šenborn boravio je u poseti Srbiji kako bi poslao poruku mira, baš u regionu u kom je počeo Prvi svetski rat. Region Balkana iskusio je velika stradanja i tokom Drugog svetskog rata, kao i tokom devedesetih godina prošlog veka. Pružanje pomoći izbeglicama i migrantima, koji dolaze iz ratom zahvaćenih teritorija danas, još jedan je od načina da se pokaže zalaganje za mir u svetu.