Zajedno protiv poplava u Paraćinu

U petak 19. oktobra u Paraćinu održana je pokazna vežba zaštite od poplava, pod nazivom „Zajedno protiv poplava“. Odbranu od poplava zajednički su predstavili Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Javno preduzeće „Srbijavode“, Evropska Unija, UNDP, FAO, SECO, Crveni Krst, Civilna zaštita opštine Paraćin i Caritas Srbije.

Na početku ovog događaja prisutnima se obratio Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, koji je istakao da je učinjen znatan napredak u poslednje četiri godine, od poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine, kako bi se unapredila preventivna infrastruktura, ali da je pred nama puno posla i napora kako bismo mogli da kažemo da je Srbija potpuno bezbedna. „Treba da se trudimo da smo svakog dana makar trunku bezbedniji nego što smo bili juče ili danas“, istakao je Blagojević.

Sakelaris Hurdas, šef operacija u Delegaciji Evropske Unije u Srbiji govorio je o tome kako je Evropska Unija uložila znatna sredstva na hitnu pomoć, prevenciju i sanaciju štete od poplava od 2014. godine i istakao da će EU nastaviti da radi na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. „Pokazaćemo kako nove generacije mogu da učestvuju u prevenciji poplava“, istakao je Hurdas.

Tokom dana građani Paraćina i ostali učesnici imali su priliku da vide demonstraciju postavljanja sistema mobilnih ograda za sprečavanje poplava na obali reke Crnice, od strane Štaba za vanredne situacije Opštine Paraćin i JVP „Srbijavode“. Jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i JVP „Srbijavode“ predstavili su svoju opremu, dok su aktivisti Crvenog krsta demonstrirali svoje delovanje u vreme poplava.

Za učenike starijih razreda osnovnih škola organizovano je takmičenje u punjenju džakova sa peskom, nakon čega je usledila radionica za četvrtog razreda na temu reagovanja u slučaju elementarnih nepogoda, koju je organizovao Caritas Srbije. Za svakog učesnika obezbeđen je set Caritasovih edukativnih materijala: slikovnice i bojanke o poplavama, požarima i zemljotresima i načinu zaštite od istih.

Pored drugih izlagača Caritas Srbije je imao i svoj štand tokom ovog događaja, na kom je predstavio setove edukativnog materijala za decu, pod sloganom „Znanjem do sigurnosti“.