Razvoj župnog Caritasa u Starčevu

U četvrtak, 18.oktobra 2018. održana je radionica Čarobni svet medenjaka u Starčevu. Starčevo je filijala župe Sv. Vendelina opata u Ivanovu i od pre tri meseca upravitelj u ovoj župi i filijali Vlč. Velencei Tamás izrazio je želju da osnuje župni Caritas, obrativši se Biskupijskom Caritasu Zrenjanin i Zrenjaninskoj biskupiji. Posredstvom Biskupijskog Caritasa Zrenjanin, predstavnici Caritasa Srbije održali su radionicu, koja ima za cilj podsticanje karitativnih aktivnosti na nivou župe.

Na početku susreta, sve prisutne pozdravio je direktor Biskupijskog Caritasa Zrenjanin, gospodin Tibor Halmai, a zatim nakon uvodne molitve, održano je kratko predavanje na temu Razvoja župnog Caritasa, uz prezentaciju primera dobre prakse.

Nakon kratkog predavanja, usledio je kreativni deo radionice, koji je vodio gospodin Petar Žuljević, šef poslastičarnice francuskog hotela Mama Shelter u Beogradu. Prikazana je jedna njegova TV eimisija Sa slatkim na ti, u kojoj su desetak prisutnih volontera mogli da vide kako se prave medenjaci, a zatim je Petar demonstrirao kako sve mogu da se dekorišu i pakuju medenjaci, čijom prodajom mogu da se pribave sredstva za potrebe župnog Caritasa. Kao način pakovanja Petar promoviše kutije od recikliranog papira, koje proizvodi udruženje Naša kuća. Ovo udruženje osnovali su roditelji dece ometene u razvoju, koji se bave njihovom društvenominkluzijom. U cilju postizanja održivosti, Udruženje je osnovalo radionicu za proizvodnju kartonskih ambalaža papirnih kesa, u čiji rad su uključeni mladi ljudi, korisnici Dnevnog boravka, njihovi roditelji i volonteri. Predloženo je da kupovinom ovih kutija za medenjake, župni Caritas čini dvostruko dobro, tako što podržava ovo udruženje, a ujedno prikuplja sredstva, uz pomoć koji može pomoći ljudima u potrebi.