Radionica pod nazivom ‘’Čarobni svet medenjaka’’ održana u Kucuri i Novom Sadu

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva nastavljeno je sa realizacijom radionica pod nazivom Čarobni svet medenjaka, koje imaju za cilj da postaknu razvoj karitativnih aktivnosti u župama. U sredu, 26.09.2018. godine održane su dve radionice, u župama Apostolskog Egzarhata, u Kucuri i Novom Sadu.

U župi Uspenija presvete Bogorodice u Kucuri prisustvovalo je oko 15 volontera, zajedno sa svojom župnom koordinatorkom, s. Mihaelom Vorotnjak. Župni Caritas u ovoj župi deluje dugi niz godina, ali zbog nedostatka sredstava često sa prekidima. Predstavnicima Caritasa Srbije volonteri su pokazali neke od aktivnosti koje organizuju. Volonteri ove župe posebno su aktivni u izradi testenine za porodice u potrebi, čime istovremeno neguju i tradiciju izrade testenine ‘‘gagorke‘‘, koja se pravi ručnom izradom na posebnim spravama, koje se prave od razboja za tkanje. U župi takođe postoji ‘‘butik‘‘ u kojem volonteri prikupljaju polovnu garderobu i odeću, sortiraju je i dele ljudima u potrebi. Prezentacija na temu Razvoja župnih Caritasa sa primerima dobre prakse ostavila je pozitivan utisak na volontere, što se moglo odmah primetiti u neposrednom razgovoru, tokom kog je bilo govora o mogućnostima organizovanja i drugih karitativnih aktivnosti, kao i o mogućnostima za rešavanje postojećih problema u radu.

Istog dana radionica je održana i u župi Sv. Petra i Pavla u Novom Sadu, gde je prisustvovalo više od 20 volontera. Župni Caritas ove župe deluje povremeno, najčešće uoči blagdana Božića i Uskrsa. Tokom cele godine prikuplja se polovna garderoba i deli se na način da oni, kojima je potrebna dolaze sami po nju ili je eventualno podele uz pomoć biskupijskog Caritasa. U ovoj župi je bilo zanimljivo da su volonteri nakon prezentacije pokazali veliku zainteresovanost za pokretanje raznih aktivnosti, razgovarali su o mogućnostima razvoja, tražili savete i mišljenja za svoje predloge i dodatna objašnjenja oko načina upravljanja župnim Caritasom. Isto tako izneli su i svoje postojeće probleme, kako bi dobili savete za njihovo rešavanje. 

Kao i do sada radionice je podržao Caritasov saradnik g. Petar Žuljević, šef poslastičarnice u francuskom hotelu Mama Shelter u Beogradu. Petar i njegov rad predstavljeni su prezentacijom jedne od njegovih TV emisija Sa slatkim na ti, koje se emituju na Kitchen Tv-u. Nakon video emisije, Petar je pokazao na koji način sve mogu da se dekorišu i pakuju medenjaci, čijom prodajom mogu da se prikupe novčana sredstva za potrebe župnog Caritasa. Na samom kraju radionica i u Kucuri i u Novom Sadu, prisutni volonteri su imali priliku da se pridruže Petru i da u dekorisanju medenjaka izraze svoju kreativnost i maštovitost.