Studijska poseta Nadbiskupijskom Caritasu Pšemisl u Poljskoj

U okviru studijske posete Caritasu Poljske, predstavnici Caritasa Srbije posetili su 20. i 21. septembra Nadbiskupijski Caritas Pšemisl i upoznali se sa projektima koji se realizuju na teritoriji ove biskupije.

Tom prilikom posetili su dnevni boravak za decu sa invaliditetom, kao i dva dnevna boravka za stare osobe. Posebno značajna je bila poseta Centru za socijalnu integraciju, u kom Caritas radi sa dugoročno nezaposlenim osobama i pomaže im da, kroz savetovanje sa specijalistima i edukaciju, dođu do posla. Korisnici ove usluge su uglavnom starije osobe, koje su sistematizacijom radnih mesta ostale bez posla, beskućnici, bivši zatvorenici i osobe sa invaliditetom, koje mogu da budu radno angažovane.

Medicinski i Terapeutski Centar je jedan od modernijih centara Caritasa u Poljskoj. Centar nudi sve vrste fizioterapije, terapije za bračne parove koji ne mogu da imaju decu, kao i boravak za osobe sa invaliditetom iz ruralnih sredina, kako bi u centru naučili da žive samostalno.

Održan je i sastanak sa direktorom Caritasa Nadbiskupije Pšemisl, vlč. Arturom Janiecom, na kom su predstavljeni projekti na kojima radi Caritas Srbije, kao i predlozi za moguću saradnju sa Caritasom Poljske.