Studijska poseta Caritasu Poljske

Od 18. do 22. septembra predstavnici Caritasa Srbije i Hrvatskog Caritasa borave u studijskoj poseti Caritasu Poljske. Cilj posete je upoznavanje sa aktivnostima i projektima Caritasa Poljske i drugih biskupijskih Caritasa u ovoj zemlji, kao i uspostavljanje saradnje na budućim projektima.

Prvog dana posete održan je sastanak sa zamenikom direktora Caritasa Varšavske nadbiskupije, vlč. Stanomirom Opalinskim, koji je predstavio aktivnosti ovog Caritasa grupisane u 3 kategorije: Zdravstvo, Beskućnici i Pomoć deci i mladima. Predstavnici Caritasa Srbije i Hrvatskog Caritasa imali su prilike da se upoznaju i sa radom centra za migrante, kao i sa socijalnim preduzećem „Ko rano Rani“, koje je otvoreno 2013. godine, bavi se keteringom, a upošljava beskućnike.

Nakon posete kancelariji Caritasa Poljske i upoznavanja sa njihovim projektima i aktivnostima usledio je i sastanak sa vlč. Marekom Decom i vlč. Kristofom Sroka, zamenicima direktora Caritasa Poljske.

Poslednja dva dana planirana su za posetu Biskupijskom Caritasu Pšemisl, na jugu Poljske. Ovaj Caritas je specifičan po broju projekata koje implementiraju, a koji su finansirani od strane Evropske Unije.