Otvoren prvi Caritasov dom za stare i siromašne u Srbiji

U nedelju 16. septembra u Maradiku svečano je otvoren Dom za stare i siromašne „Sv. Elizabeta“, prvi Caritasov dom ovog tipa u Srbiji. Ovom prilikom održan je blagoslov, koji je vodio Sremski biskup Mons. Đuro Gašparović i svečana sveta misa, koju je predvodio predsednik Caritasa Srbije – Beogradski nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar.

Na početku blagoslova i obilaska doma za stare prisutne je pozdravio župnik crkve „Svete Ane“ u Maradiku vlč. Božidar Lusevac. Sremski biskup Mons. Gašparović svečano je prerezao vrpcu na ulasku u dom za stare, zajedno sa direktorom Caritasa Bolzano-Bressanone Paolom Valenteom. Ovom prilikom Mons. Đuro Gašparović ispričao je da je odluci za izgradnju ovakvog doma predhodila poseta Mons. Ive Musera, biskupa Bolzano-Bressanone, koji se upoznao sa teškom situacijom starih u ovom kraju, koji često žive sami, u neprikladnim stambenim prostorima.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici Caritasa Bolzano iz Italije, koji je finansirao izgradnju ovog centra: direktor Caritasa Bolzano – Bressanone Paolo Valente, predstavnik biskupije Bolzano – Bressanone Franz Kripp i koordinator projekata ovog Caritasa za Srem, Makedoniju i Kosovo Fabio Molon. Svečanom otvaranju prisustvovao je i g. Gavrilo Grban ispred Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije.

Paolo Valente, direktor Caritasa Bolzano-Bressanone u svom pozdravu pročitao je i pismo biskupa Mons. Ive Musera. U ovom pismu Mons. Muser naglasio je da stara osoba čuva sećanje, iskustvo, međusobnu povezanost, kompletniju viziju života i mudrost. „Hodati sa starima i prema starima je dužnost svih, kao što je i vraćanje mesta koje zaslužuju u ljudskoj zajednici, mesta, koje im je često uskraćeno“, istakao je Mons. Muser.

Vlč. Jozo Duspara, direktor Caritasa Srem, tokom svog pozdrava govorio o tome da je Srem prošao kroz težak period tokom 90-ih godina, mnogi mladi su se odselili, a ostali su stari i usamljeni. Naglasio je i da se Crkva uključuje na različite načine da pomogne starima, bolesnima i nemoćnima, onima koji su na marginama društva.

Nakon svečanog blagoslova usledila je i misa u crkvi „Svete Ane“, koju je prevodio Beogradski nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar. Tokom svoje propovedi nadbiskup je naglasio da veličina svakog čoveka nije kada ostane zatvoren u sebe, već kada ide u susret. „Moramo se svi brinuti za čoveka, zajedničkim snagama, u ovo vreme tolikih iskušenja. Prva uloga Caritasa nije samo da činimo dobro, već da otkrivamo dostojanstvo svakog ljudskog bića“, istakao je Mons. Hočevar.

Misno slavlje obogatilo je pevanje hora Sveta Cecilija iz Zemuna, koji je nakon mise izveo i kratak, ali veoma zapažen, koncert.

U domu za stare i siromašne biće smešteno maksimum 16 osoba. Neki od kriterijuma koje treba da ispune korisnici su da se radi o starim osobama, koje su državljani Srbije koji stanuju na teritoriji Sremske biskupije, oba pola, koji nemaju dece, čiji maksimalni iznos penzije ne prelazi 100 evra, da su u pitanju napuštene osobe za koje se niko ne brine, koje žive u opasnim uslovima stanovanja.