U Preševu podeljeno preko 120.000 obroka tokom ove godine

Nakon tri godine rada privremeno je zatvoren Prihvatni centar za izbeglice i migrante u Preševu, u cilju racionalizacije izbegličkih centara u Srbiji. Većina izbeglica i migranata, koji su prošli kroz Srbiju, imali su prvi susret sa našom zemljom i njenim građanima baš u ovom centru.  Caritas je među prvima počeo sa obezbeđivanjem obroka za izbeglice i migrante, koji su prolazili kroz Preševo, još u avgustu 2015. Obroke za izbeglice je tokom poslednje tri godine pripremalo Socijalno preduzeće „Tradicija juga“ iz Vranja, koje radno angažuje osobe iz teško zapošljivih grupa, kao što su samohrane majke, žrtve nasilja, osobe koje imaju preko 50 godina, osobe koje su izgubile posao u procesu privatizacije.

 

Samo od 22. januara ove godine do zatvaranja Prihvatnog centra Preševo 17. avgusta, kroz projekat „Humanitarna pomoć u hrani za izbeglice koje su smeštene u državnim centrima u Srbiji“ podeljeno je preko 120.000 obroka u ovom centru. Obroci su se delili svakodnevno, tri puta dnevno, kroz projekat finansira Evropska Unija, a koji se se realizuje širom Srbije posredstvom konzorcijuma koji vodi Oxfam Italija. Pored Caritasa Srbije i Oxfama u ovom projektu učestvuju i Care Nemačka i Crveni Krst Srbije. Implemenacioni partneri Caritasa Srbije su Caritas Beogradske nadbiskupije i Čovekoljublje – Dobrotvorna fondacija Srpske pravoslavne crkve.

Pored Preševa u okviru ovog projekta Caritas još uvek svakodnevno obezbeđuje hranu u Prihvatnim centrima Bujanovac, Vranje i Pirot. Obroci su deljeni i u Prihvatnom centru Dimitrovgrad od 1. jula do 9. avgusta 2018. godine, kada je i ovaj centar zatvoren.

Evropska Unija, sa svojim zemljama članicama, je jedan od glavnih donatora humanitarne pomoći na globalnom nivou. Kroz odeljenje Evropske komisije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (ECHO) Evropska Unija pomaže preko 120 miliona žrtava konflikata i katastrofa svake godine. Sa sedištem u Briselu i globalnom mrežom kancelarija na terenu, ECHO obezbeđuje pomoć najugroženijhim ljudima jedino na bazi humanitarnih potreba, bez diskriminacije rase, etničke grupe, religije, pola, godišta, nacionalnosti ili političke pripadnosti.