Caritas Srbije podržava inovativne usluge namenjene osobama sa invaliditetom

U redovnim posetama udruženjima čiji su projekti podržani u okviru projekta Societies predstavnici Caritasa Srbije obišli su od 25. do 27. jula udruženja Lužničke rukotvorine iz Babušnice, Plava ptica iz Kule i Evo ruka iz Zemuna. Drago nam je da zajedno sa udruženjima koje smo podržali rastemo i razvijamo se, kako bismo pružili što bolje usluge i mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Srbiji.

 

Organizacija Lužničke rukotvorine postoji od 2008. godine. Osnovana je u cilju očuvanja, negovanja i zaštite tradicije Lužničkog kraja, pomoći starim osobama i ekonomskog osnaživanja žena. Aktivnostima udruženja obuhvaćena je celokupna teritorija opštine Babušnica, a posebna pažnja posvećena je uključivanju osoba iz ruralnih krajeva. 

Projekat „Moj izbor – zelena nada – ja mogu“ ima za cilj osnaživanje žena sa invaliditetom u ruralnim područjima opštine Babušnica. U okviru projekta 13 žena sa invaliditetom imalo je priliku da prođe edukacije o organskoj proizvodnji dok su za 5 žena obezbeđeni plastenici i podrška za osnivanje socijalnog preduzeća i plasiranje sopstvenih proizvoda na tržištu.  

Udruženje Plava Ptica osnovano je 1996. godine u Kuli i bavi se direktnom podrškom – uslugama za osobe sa invaliditetom, kao i zagovaranjem i javnim zastupanjem, iniciranjem i pokretanjem usluga socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom. Udruženje ima dve licencirane usluge socijalne zaštite: Dnevni boravak za decu i odrasle sa telesnim invaliditetom i intelektualnim teškoćama i uslugu Stanovanja uz podršku za osobe sa intelektualnim teškoćama. Udruženje od 2010. sprovodi i uslugu Rane intervencije – defektološki tretman i rehabilitacija dece do 7 godina starosti.

Projekat „Predah usluga – Podrška za život u porodici“ ima za cilj podršku osobama sa invaliditetom i porodicama radi prevencije institucionalnog smeštaja i jačanja kapaciteta osoba za samozbrinjavanje kroz pružanje usluge Predah. Kroz pružanje usluge radi se na emocionalnom i socijalnom osnaživanju i ostvarivanju samostalnosti u cilju pripreme korisnica za stanovanje uz podršku u skladu sa reformskim procesima socijalne zaštite.  Direktni korisnici projekta su 80 osoba sa invaliditetom sa svojim porodicama iz opština Kula, Srbobran, Odžaci i Vrbas.

Projekat „Rasadnik ideja, znanja i veština“, udruženja Evo Ruka iz Zemuna ima za cilj stvaranje uslova za održive usluge u zajednici namenjene deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, njihovim porodicama i odraslim osobama sa invaliditetom kroz unapređenje socijalnog preduzeća (poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje zimnice), edukacije o domaćoj proizvodnji hrane namenjene deci i roditeljima, unapređenje i uspostavljanje socijalnih i životnih veština za decu sa smetnjama u razvoju kroz radionice i praktičan rad, podizanje svesti javnosti o potrebama ove populacije i mogućim rešenjima.

Projekti ovih udruženja su finansijski podržani od strane Caritasa Srbije, u okviru programa SOCIETIES –  Support Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilties and EU standards in South East Europe koji finansira Evropska unija.