Power of Youth – Razmena mladih u okviru projekta Youth United

Preko 35 mladih iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije okupilo se od 19. do 25. jula u Centru za pastoral mladih Ivan Pavao II u Sarajevu, na razmeni mladih pod nazivom “Power of youth” (Snaga mladih).

Ova razmena predstavlja centralni događaj u okviru projekta Youth United – YOU! koji finansira Evropska Unija, kroz Erasmus + fond, a sprovodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa Caritasom Slovenije, Caritasom Srbije i ukupno 15 organizacija mladih iz ovih zemalja.

Cilj projekta je osnaživanje udruženja mladih, podsticanja multietničke saradnje i međureligijskog dijaloga.

Tokom boravka u Sarajevu učesnici, koji pripadaju različitim organizacijama, nacijama i verama, imali su priliku da se upoznaju i druže, obiđu glavni grad Bosne i Hercegovine i njegove znamenitosti i da kroz interaktivan pristup govore o predrasudama, stereotipima, ljudskim pravima i demokratiji.

U subotu 21. jula mladi su zajedno posetili džamiju, katoličku i pravoslavnu crkvu u centru Sarajeva, gde su imali priliku da upoznaju više o običajima, sličnostima i različitostima između hrišćanstva (pravoslavlja i katoličanstva), islama i judaizma. Nakon posete proširili su znanje o osnovnim pojmovima vezanim za ove religije, kroz radionicu koju su organizovali predstavnici udruženja “Youth for peace” iz Bosne i Hercegovine.

U narednim danima učesnici su imali prilike da, kroz zabavni program interkulturnih večeri, predstave zemlje iz kojih dolaze, nauče o sličnostima i različitostima kultura kojima pripadaju, da razgovaraju o problemima mladih u ove tri zemlje i predlože kako da se utiče na njih, da istaknu primere dobre prakse, kao i da planiraju kampanju podizanja svesti o situaciji mladih u regionu i potrebi izgradnje bolje budućnosti za sve, koja će biti sprovedena tokom sledeće godine u okviru projekta Youth United – YOU.

Jasmin (BIH): Stekao sam puno novih prijatelja, nova iskustva, koja do sad nisam doživeo. Veoma mi je žao što se svi rastajemo i nadam se da ćemo se uskoro opet videti, na seminarima, da se još više družimo, zabavljamo i stičemo nova znanja.

Zala (Slovenija): Nisam imala očekivanja pre ove razmene mladih, jer svaki put kada negde dođem sa svojim očekivanjima, ona obično ne budu ispunjena. Ono što sam ovde naučila mogu poneti u život, jer sam saznala o sebi da i ja brzo stvaram predrasude. Ako prebrzo nešto misliš o drugoj osobi možeš da uništiš buduća prijateljstva. Da sam na ovoj razmeni nastupila u skladu sa predrasudama ne bih ovako brzo stekla prijatelje.

Marija (Srbija): Bilo mi je prelepo, stekla sam nova iskustva, radionice su bile vrlo korisne. Susrela sam se sa novim kulturama i religijama, za šta nisam imala priliku u Beogradu. Koliko god da se mi razlikujemo (jezik, nacija, kultura), svi smo isti i ovde smo zaboravili na te različitosti.