Zadrugarstvo i socijalno preduzetništvo osnov ravnomernog razvoja

Ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić ocenio je prilikom današnjeg sastanka sa predstavnicima humanitarne organizacije Katoličke crkve “Karitas” da je zadrugarstvo i socijalno preduzetništvo neophodno za ravnomerni regionalni razvoj i pomoć marginalizovanim grupama.

Nakon sastanka, Krkobabić je naveo da je ovo početak saradnje oko zadrugarstva, razmene iskustva iz regiona i “socijalnog preduzetništva, kao nezaobilazne teme i osnova egzistencije za većinu marginalizovanih grupacija u Srbiji”.

“Današnji susret predstavlja početak zajedničkog delovanja, pre svega za… razbijanje nepoverenja onih kojima je ovo namenjeno. Nakon otklanjanja nepoverenja, pristupićemo praktičnom realizovanju projekata i osnivanju zadruga u mestima gde je to moguće”, kazao je Krkobabić.

Rekao je i da su na sastanku pokušali da daju odgovor “kako da definišemo novu razvojnu politiku ravnomernog regionalnog razvoja, gde ne postoje građani prvog i drugog reda”, kao i da su sve države u regionu imaju “usud malog, razlomljenog poseda”.

“Jedini način za rešavanje (problema) je objedinjavanje poseda, a bez tog udruživanja nema boljitka. Osnov (za taj proces) su lokalne samouprave i lokalne zajednice. Sela se neminovno prazne i za cilj imamo da promenimo pogled na pitanje regionalnog razvoja – da kažemo da li Srbija ima tri grada ili 4.700 naselja”, rekao je Krkobabić.

On je rekao i da su 22 zadruge dobile podsticajna sredstva, od kojih je 12 bilo novoformiranih, ali da je od toga važnije što je u toku toku prošle godine u Srbiji formirano 256 zadruga.

“Na konkursu smo ove godine namenili četiri puta više sredstava, a mislimo da će ove godine biti formirano 60 ili 70 novih zadruga, kao privrednih subjekata”, kazao je Krkobabić i dodao da je za složene zadruge, koje podrazumevaju ujedinjenje više zadruga u višim fazama prerade, ove godine izdvojeno 60 miliona dinara.

Direktor “Karitasa Srbije” Ivica Damjanović je rekao da je ta organizacija zadovoljna susretom i time što ih je Ministarstvo prepoznalo kao partnera zbog svega onoga što rade na terenu u Srbiji.

Mi smo danas napravili dogovor o našoj zadruzi, želeći da zajednički delujemo u svojim biskupijama na teritoriji Srbije, da ponudimo naše znanje i iskustvo i humanitarni rad, da zajedničkim snagama pomognemo u razvijanju zadruga i socijalnog preduzetništva.

Tekst i slika preuzeti sa sajta Naslovi.net