Caritas organizuje niz aktivnosti za izbeglice u Preševu i Bujanovcu

Caritasov tim u Preševu i Bujanovcu organizuje časove engleskog jezika za odrasle izbeglice, kako bi radio na poboljšanju njihovih komunikacijskih veština, vežbanju izgovora i učenju novih reči. Na ovim časovima obrađuju se razne teme iz svakodnevnog života, kako bi učenici stekli što korisnije znanje, koje im može pomoći da se lako snađu u svakodnevnoj komunikaciji.

Na ovim časovima se često koriste i video materijali, jer je iskustvo pokazalo da na taj način učenici mnogo brže i efikasnije savladavaju novo gradivo, a ujedno su im i časovi interesantniji.

Barem jednom mesečno organizuju se provere prethodno stečenog znanja, koje su u vidu kvizova. Kod svih polaznika kursa može se zapaziti vidan napredan, a kako sami polaznici kažu, ovi časovi im puno znače, jer većina njih nije znala da se sporazume na engleskom, dok sada bolje komuniciraju i mogu da se snađu u svakodnevnim situacijama, koristeći engleski jezik.

Za razliku od Prihvatnog centra Preševo, u Bujanovcu su polaznici kursa jezika na višem nivou znanja, zbog čega su časovi njima prilagođeni, pa se u ovom centru obrađuju zahtevniji tekstovi, analizira se poezija, vežbaju sinonimi, fraze i izrazi.

Pored ovih aktivnosti u oba centra u prostorijama u kojima se odvija rad Caritasa izbeglice i migranti imaju priliku da rade na šivaćoj mašini i da sebi i drugim migrantima prepravljaju odeću, kao i da od materijala koje dobiju od Caritasa sašiju nove odevne predmete.

Kao i za decu i za odrasle izbeglice Caritas organizuje i rekreativne aktivnosti, na kojima mogu da iskažu svoju kreativnost, a da se uz sve to lepo zabave i druže.

U sprovođenju ovih aktivnosti Caritas dobija pomoć i od samih izbeglica, zbog čega je uoči Svetskog dana izbeglica 20. juna dvema volonterkama dodelio sertifikate kao priznanje i zahvalnost za veliko zalaganje i pomoć u aktivnostima koje organizuje u PC Bujanovac, naročito vezanim za školu crtanja i radionicu za šivenje.

Okupacione i animacione aktivnosti za odrasle u prihvatnim centrima Preševo i Bujanovac sprovode se u okviru projekta koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke i Caritas Nemačke.