Kreativne aktivnosti za decu u Prihvatnom centru Bujanovac

Jedna od Caritasovih aktivnosti koju posećuje veliki broj dece smeštene u Prihvatnom centru Bujanovac je „Umetnički kutak“. U okviru ove radionice deca imaju priliku da razviju svoju kreativnost i stvaralački duh praveći razne figure i ukrase od plastelina, kartona i papira u boji.

Pored ove radionice tri puta nedeljno Caritas organizuje časove crtanja, na kojima mališani uče kako da koristeći osnovne oblike nacrtaju složenije crteže. Ovi časovi su veoma popularni među decom, a sa njima često dođu i njihovi roditelji, pa se radionica pretvori u pravu porodičnu zabavu.

Deo kreativnih aktivnosti je i učenje engleskog jezika, gde kroz igru i zabavu deca uče osnovne pojmove i reči, koje se mogu povezati sa temom kreativne radionice. Naše iskustvo je pokazalo da deca vrlo brzo uspevaju da savladaju engleski jezik na ovaj način, jer ga vide kao zabavu, a ne kao obavezu.

Dolazak proleća i lepog vremena izmamio je sve stanovnike kampa da sve više vremena provode napolju, pa tako se tako i deo Caritasovih aktivnosti sprovodi na otvorenom, kroz razne sportsko –rekreativne igre.

Aktivnosti animacije dece u Bujanovcu sprovode se u okviru projekta koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke i Caritas Nemačke.