Podrška deci izbeglicama koja pohađaju školu u Preševu

Tokom trajanja školske godine Caritasov tim psiho-socijalne podrške, koji je aktivan u Prihvatnom centru Preševo, je deo svojih aktivnosti usmerio na decu izbeglice, koja su pohađala školu. Caritas je bio jedna od organizacija koje su učestvovale u pratnji dece u školu, kao i pružanju podrške i pomoći kako njima, tako i nastavnicima u cilju savladavanja gradiva. Zadatak članova Caritasovog tima bio je uspostavljanje veze između nastavnika i rukovodstva škole, kako bi što efikasnije posvetili pažnju svakom detetu. Pored toga članovi Caritasovog tima su svakog dana pomagali deci u pisanju domaćih zadataka i učenju, kao i pripremi za školske priredbe, u kojima su ova deca učestvovala.

Podrška školovanju nije bila jedina aktivnost Caritasa za decu u Preševu. U toku nedelje članovi tima psiho-socijalne podrške organizovali su likovne radionice, na kojima su deca imala priliku da predstave maštovite crteže na slobodnu ili zadatu temu, koja je često bila u skladu sa promenom godišnjih doba, značajnim praznicima, sa crtanim filmovima koje su gledali ili pak lekcijama koje su obrađivali. Ideja je da se u okviru ovog umetničkog kutka kod dece probudi kreativnost i stvaralački duh, pa tako često od plastelina, kartona, papira u boji, pa čak i kockica prave veoma zanimljive figure, makete i ukrase, koji ukrašavaju Caritasov radni prostor.

Sa dolaskom proleća i lepšeg vremena jedan deo Caritasovih aktivnosti sa decom organizuje se na otvorenom, gde se, koristeći pogodnosti igrališta u kampu, osmišljavaju razne igre i sportske aktivnosti.

Caritasove aktivnosti za decu u Prihvatnom centru Preševo sprovode se u okviru projekta koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke i Caritas Nemačke.