Okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa održan u Sremskim Karlovcima

U nastavku širenja saradnje sa lokalnim samoupravama u okviru projekta Dome sigurni dome, Caritas dekanata Novi Sad, zajedno sa opštinom Sremski Karlovci organizovao je u četvrtak 14. juna okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa.

Na početku okruglog stola Jovana Lončarević iz Caritasa Srbije, magistar civilne zaštite, predstavila je globalne i lokalne probleme vezane za elementarne nepogode, kao i dugogodišnji rad Caritasa na polju prevencije istih, koji uključuje edukaciju dece i odraslih, konkretne ekološke aktivnosti sa meštanima, kao i rad sa nadležnim institucijama i umrežavanje svih važnih aktera na ovom polju u cilju pronalaženja zajedničkih rešenja.

Anita Govlja, koordinator Caritasa dekanata Novi Sad, je zatim predstavila rad Caritasa na polju edukacije romske dece o elementarnim nepogodama, kao i naredne aktivnosti u okviru projekta “Dome sigurni dome” u Temerinu i Sremskim Karlovcima.

Ispred opštine okruglom stolu  prisustvovali su predstavnici Inspekcije opštinske uprave, PS Sremski Karlovci, Javnog komunalnog preduzeća “Belilo”, Odeljenja urbanizma, Odeljenja društvene delatnosti, Crvenog krsta i Pokreta Gorana Vojvodine, koji su posle predstavljanja Caritasovih aktivnosti izložili probleme sa kojima se susreću meštani i celokupna zajednica. Sremski Karlovci su istorijsko-kulturni centar Srbije, koji je sagrađen na delti Dunava i padinama Fruške gore. Najveći izazov za zajednicu samim time, svako proleće i jeseni, predstavljaju poplave koje mogu nastati kako od izlivanja Dunava, tako i od podzemnih voda i atmosferskih padavina, koje su najveći rizik po centar opštine u kom su smeštene neke od najznačajnijih istorijskih znamenitosti Srbije. S obzirom da se opština nalazi i na obroncima Fruške gore, klizišta su takođe izražen problem koji može načiniti veliku materijalnu štetu. Kao i većina lokalnih samouprava koje su zanimljiva meta turista i kao izletišta, dolaskom proleća povećava se rizik od požara. Posle razmene iskustva i informacija, zaključeno je da će se u narednom periodu ostvariti saradnja i da će aktivnosti biti realizovane uz zajedničko angažovanje Caritasa, Opštine Sremski Karlovci, kao i meštana i volontera.