Unapređenje monitoringa i evaluacije u organizacijama Caritasa

Od 21. do 24. maja u Beogradu održan je trening Napredni monitoring i evaluacija, koji je okupio predstavnike organizacija Caritasa sa Balkana (Srbija, Makedonija, Kosovo i Grčka) i iz Jerusalima. Predavač na treningu bila je Anne Garbutt, iz organizacije Intrac iz Velike Britanije. Misija ove organizacije je da osnaži efikasnost organizacija civilnog društva u borbi protiv siromaštva i nejednakosti. Ovaj trening je nastavak serije od tri treninga koji su organizovani 2016. i 2017. godine, uz podršku Caritasa Belgije i Caritasa Francuske, u cilju unapređenja kvaliteta monitoringa i evaluacije u organizacijama Caritasa sa Balkana koje se suočavaju sa izbegličkom krizom.

Kroz brojne radionice i rad po grupama Anne Garbutt je učesnicima pomogla da kritički sagledaju temu monitoringa i evaluacije, kroz četiri univerzalna pitanja: da li smo uradili ono što smo rekli da ćemo uraditi, da li smo to dobro uradili, da li smo napravili promenu i da li smo uradili prave stvari. Ona je takođe predstavila nove načine prikupljanja podataka, pravljenja plana monitoringa i evaluacije,  učenja iz monitoringa i evaluacije i pomogla učesnicima da naprave planove za budućnost, koje će sprovesti u svojim organizacijama.

Tokom poslednjeg dana treninga učesnike je posetio i Generalni sekretar Caritasa Evropa Jorge Nuno Mayer, koji je boravio u Beogradu na regionalnom seminaru Inter-Parlamentarne unije „Parlamentarna saradnja za održivi razvoj: borba protiv siromaštva i promocija zdravstvene zaštite“. U svom obraćanju učesnicima treninga naglasio je da je deo menadžment standarda Caritasa Internationalis takođe monitoring i evaluacija, sa ciljem većeg uključivanja korisnika u procenu naših usluga.