REGIONALNA SARADNJA CARITASA U SVETLU EVROPSKIH INTEGRACIJA

Zajedništvo i odgovornost svih nacionalnih Caritasa kroz projekat SOCIETIES doprinosi kvalitetnom sprovođenju projekta.

U petak 27. aprila 2018. godine u Beogradu , u organizaciji Caritasa Srbije, održana je sednica menadžmenta projekta SOCIETIES, koji predstavlja podršku organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Na sednici su, pored projektnog tima, učestvovali i direktori Caritasa uključenih u sprovođenje projekta: vlč. Ivica Damjanović, direktor Caritasa Srbije, mons. Tomo Knežević, direktor Caritasa Bosne i Hercegovine, don Antonio Leuci, direktor Caritasa Albanije, Alfred Pjeri, izvršni direktor Caritasa Kosovo i Marko Đelović, direktor Caritasa Crne Gore.

Susret je organizovan sa ciljem predstavljanja novog menadžmenta projekta, procene glavnih projektnih postignuća, ali i ulogama i odgovornostima koje svaka organizacija Caritasa ima u sprovođenju projekta.

Sednica je organizovana u prostorijama Beogradske nadbiskupije, a učesnike je pozdravio i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita, koji je izrazio dobrodošlicu svim učesnicima i naglasio potrebu i važnost saradnje Caritasa u regionu.

Na samom početku sednice učesnicima se obratio direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović, istakavši da je projekat SOCIETIES prilika za zajedničko delovanje, a susret prilika za sve direktore nacionalnih Caritasa u regiji da što bolje upoznaju projekat, kao i za traženje novih načina prevazilaženja svih poteškoća.

Moderator susreta bio je Ettore Fusaro, predstavnik Caritasa Italije, stručnjak na projektu SOCIETIES. U svom uvodnom obraćanju on je učesnike upoznao sa svim detaljima projekta, trenutnom situacijom sprovođenja projekta i napravio uvod o značaju socijalne uključenosti osoba u potrebi, prvenstveno osoba sa invaliditetom i sa mentalnim poteškoćama. Istakao je da je potrebno iskoristiti trenutak prednosti podrške Evropske Unije Jugoistočnoj Europi, sa mogućnostima koje su na raspolaganju organizacijama Caritasa u regiji.

U drugom delu susreta lokalni koordinatori, zaduženi za provođenje aktivnosti na terenu, raspravljali su o prepoznatim problemima u toku sprovođenja, kao i tražili rešenja i definisali strategiju i neophodne instrumente za prevladavanje tih problema. Tokom susreta, lokalni koordinatori su uz potporu direktora nastojali da nađu načine i mogućnosti kako bi ostvareni uticaj proširili i osigurali dalje jačanje kapaciteta, ne samo organizacija Caritasa, nego i svih partnerskih organizacija i korisničkih udruga.

Na kraju susreta napravljen je detaljan plan aktivnosti za 2018. godinu, koji uključuje nastavak sprovođenja programa projekta, studijske posete, organizovanje kampanja za podizanje svesti javnosti, kao i konkretiziranje aktivnosti na uspostavljanju dijaloga udruženja civilnog društva i javnih ustanova.

Projekat SOCIETIES ima za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, odnosno da doprinese socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom kroz primenu EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Projekat se sprovodi u pet zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku stručnjaka iz Italije i Bugarske. U sprovođenju projekta uključeno je 16 partnerskih organizacija. Predviđeno trajanje projekta je 48 meseci, do kraja 2019. godine. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, u okviru programa podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva.