Razvoj župnog Caritasa u Čereviću

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, u petak 13.04.2018. održana je radionica ‘’Čarobni svet medenjaka’’ sa ciljem podsticanja karitativnih aktivnosti u ovoj župi. U Ćereviću, kao i u župama Beočin i Sremska Kamenica, u novembru 2017. godine uz veliko zalaganje župnika vlč. Zdravka Čabrajca formirane su radne grupe župnog Caritasa. Ove radne grupe imaju za cilj da organizuju brojne karitativne aktivnosti, ali pre nego što počnu sa radom želeli su da se edukuju, kako bi na najbolji način mogli da organizuju aktivnosti. Iz tog razloga na radionicu su se okupili volonteri iz sve tri pomenute župe.

Susret je započeo molitvom, koju je predvodio vlč. Zdravko Čabrajac, a zatim su predstavnici Caritasa Srbije održali kratko predavanje na temu ‘’Razvoja župnog Caritasa’’, uz prezentaciju primera dobre prakse, sa ciljem da se volonteri edukuju o mogućnostima organizovanja karitativnih aktivnosti tokom cele građanske, odnosno liturgijske godine. Nakon predavanja, prikazana je jedna TV emisija g. Petra Žuljevića, koja prikazuje proces pravljenja medenjaka, da bi nakon toga g. Žuljević prikazao na koji način sve mogu da se ukrase medenjaci i kako da se upakuju, kako bi se njihovom prodajom prikupila sredstva za potrebe župnog Caritasa.

Na kraju susreta nekoliko volontera se pridružilo Petru u ukrašavanju medenjaka. Među njima su odmah mogle da se čuju ideje i planovi o daljem pokretanju karitativnih aktivnosti u ovim župama.