Završene obuke iz praktičnog pčelarstva za žene

U periodu od 5. do 14. februara u okviru projekta „Socio-ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima Jugoistočne Srbije“ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, realizovane su obuke iz praktičnog pčelarstva u opštinama Ražanj, Boljevac i Knjaževac. Ove obuke namenjene su ženama i devojkama početnicama u ovoj delatnosti. Predavač je bio profesor Nebojša Stevanović, dugogodišnji pčelar i pedagoški radnik iz Kragujevca.

 

Tridesetak žena sa područja tri opštine steklo je osnovno znanje o tehnikama pčelarenja, upotrebi pčelarskog alata, nezi rojeva od formiranja do uzimljavanja, osnovnim pčelarskim radovima u toku sezone kao i veštine za konkretan rad na košnici. Neki od njih će znanje brzo moći da primene u praksi, s obzirom da je u maju ove godine predviđen konkurs za mini grantove za kupovinu opreme za porodičnu proizvodnju, uključujući i onu za pčelarstvo.

Naredni ciklus stručnih obuka biće posvećen preradi poljoprivrednih proizvoda u okviru poljoprivrednog gazdinstva i realizovaće se tokom februara i marta tekuće godine.