U Aleksincu realizovane još dve stručne obuke za nezaposlene žene

U Aleksincu su od 10. do 18. marta 2018. godine realizovane 2 trodnevne stručne obuke za tridesetak nezaposlenih žena starosti od 18 do 60 godina. Obe obuke su deo projekta “Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u ruralnim oblastima jugositočne Srbije”, koji Caritas Beogradske nadbiskupije realizuje u saradnji sa Karitasom Slovenije i opštinom Aleksinac, uz podršku vlade Slovenije.

Prva obuka je realizovana na temu „Marketing i distribucija poljoprivrdnih proizvoda za male proizvođače”, gde su nezaposlene žene imale priliku da se, između ostalog, upoznaju sa pogodnostima novog Pravilnika Ministarstva poljoprivrede. Naime, poljoprivrednici koji nemaju veliku proizvodnju mogu od prvog januara ove godine legalno da prodaju mleko, sir, kobasice i jaja kod kuće, na pijaci ili da ih šalju poštom. Uslov je da ispune higijensko sanitarne uslove i preuzmu direktnu odgovornost za ispravnost namirnica. Kada je reč o promociji proizvoda, naglasak je stavljen na inovativne načine prodaje preko interneta i društvenih mreža. Trening je vodila preduzetnica Sanja Milosavljević, vlasnica firme “Moje gnezdo”.

Druga obuka se odnosila na ruralni turizam i nosila je naziv „Upravljanje seoskim turističkim domaćinstvom – u zdravom selu, zdrav duh”. Obuku je vodila Sanja Knežević, vlasnica seoskog turističkog domaćinstva u Latkovcu, opština Brus. Polaznicama seminara govorila je o svom desetogodišnjem iskustvu u pružanju turističkih usluga na selu, pokrivši kroz lični primer sve relevantne teme od registracije i pravnog okvira za osnivanje turističkog domaćinstva, preko uređenja seoskog turističkog domaćinstva i organizacije usluga, do autentične ponude destinacije, o očekivanjima gostiju, pratećem sadržaju u seoskom turizmu, komunikaciji sa gostima, promociji na sajmovima i manifestacijama itd.

Cilj projekta je inače poboljšanje uslova života žena kroz započinjanje ili razvoj profitabilnih aktivnosti u svom domaćinstvu, sticanje novih znanja iz oblasti pčelarstva, proizvodnje domaćih proizvoda, seoskog turizma i sakupljanja i sušenja lekovitog bilja.