„Volontiranje me ispunjava“ – Priča izbegličke porodice iz Preševa

Raohalah Azizi je 50-godišnji otac iz Afganistana, koji voli da pomaže kao volonter u podeli hrane i pranju sudova sa Caritasom. Boravi u Prihvatnom centru Preševo već 15 meseci, zajedno sa svojom suprugom Mahjam (45 godina) i njihovo petoro dece: sinom Nesar Ahmedom (17), ćerkom Zulhedjom (14), sinovima Zaherom (12) i Ahmed Rezom (11) i malom ćerkom Jusrom (4). Imaju i dve starije ćerke, koje su udate i žive sa porodicama u Afganistanu, kao i jednu ćerku koja je udata i živi sa porodicom u Finskoj. Dolaze iz provincije Parvan u Afganistanu, koju su napustili pre dve godine.

„Pokušali smo da napustimo zemlju više puta, preko Pakistana i Irana, ali su nas uvek vraćali u Afganistan. Napokon smo uspeli da napustimo zemlju pre dve godine i putovali smo dva meseca kroz Pakisan, Iran i Tursku, da bismo stigli do Grčke. Jedini način da pobegnemo bio je uz pomoć švercera. Ali nije bilo lako, nije da smo samo platili i putovali, put je uključio prelazak preko hladnih planina Irana, prelazak preko reka i mora, spavanje na skrivenim mestima kao što su pećine i kolibe, ili pod vedrim nebom. Često nismo imali hrane i vode, a najviše smo se plašili da naša deca neće izdržati do kraja puta. Kad smo došli u Grčku proveli smo 7 meseci u kampu tamo, gde su deca počela da uče engleski jezik. Nakon toga otišli smo u Albaniju, na Kosovo i odatle smo stigli u Srbiju“, rekao je Raohallah.

Adnan Hasan – prevodilac u Caritasu i jedan od članova Caritasovog psiho-socijalnog tima, objasnio je kako se deca snalaze u Srbiji: „Jedno od dece, 11-godišnji Ahmad, dolazi na naše vannastavne aktivnosti. Veoma je pametan, već priča dobro srpski i engleski, iako je počeo da ide u školu tek prošlog septembra. Deca su dolazila na naše animacione i rekreativne aktivnosti prošle godine i pre nego što su krenuli u redovnu školu, tako da smo organizovali časove engleskog i srpskog za njih. Tokom ove školske godine Ahmad je već pevao u školskom horu i imao recitaciju na srpskom. Za dan Svetog Save imao je još jednu recitaciju. Njegov otac je bio krojač u Afganistanu, tako da voli da dođe na naše radionice šivenja, da pomogne svojoj porodici i drugim ljudima iz kampa, ako treba da preprave i poprave odeću“.

Adnan je takođe rekao da postoji veliki interes izbeglica za volontiranje, postoji skoro lista čekanja, tako da je Raohalah prvo počeo da pomaže u podeli čaja, a kada su se dvojica izbeglica prijavili za azil u Srbiji i bili prebačeni u drugi kamp, mogao je da se uključi i u podelu hrane i pranje sudova.

Kada su ga pitali zašto volontira Raohalah je objasnio: „Navikao sam da radim i želeo bih da pomognem i drugim izbeglicama i migrantima. Ne želim samo da budem pasivan i ništa ne radim, želim da ovo bude moj doprinos za pomoć koju primamo. Želeo sam da budem volonter Caritasa, jer sam prepoznao u osoblju ove organizacije aktivan stav u pomaganju ljudima. Za mene je zadovoljstvo da ovo radim, vreme provedeno sa ovim ljudima me ispunjava“.

Napomene:

  • Caritasov tim psiho-socijalne podrške u Preševu radi uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke i Caritasa Nemačke.
  • Distribucija hrane izbeglicama i migrantima na jugu Srbije (Preševo, Bujanovac i Vranje) se sprovodi uz finansijsku podršku European Union Civil Protection and Humanitarian Aid (ECHO).