Caritas Srbije podržao projekte u cilju unapređenja života osoba sa invaliditetom u Kuli Subotici

Predstavnici Caritasa Srbije posetili su u utorak 6. februara udruženja „Plava ptica“ iz Kule i „ZaJedno“ iz Subotice, koja su među pet organizacija u Srbiji podržanih na konkursu u okviru EU projekta „SOCIETIES“. Ovaj projekat implementira Caritas Srbije u cilju unapređenja položaja osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u Srbiji.

Zahvaljujući dobijenom grantu udruženje „Plava ptica“ formira prvu regionalnu uslugu socijalne zaštite „Predah“ smeštaj. Suština ove usluge je da se deca i odrasli sa smetnjama u razvoju koji žive u porodici mogu na kraći vremenski period smestiti u „Predah“ smeštaj. Tokom smeštaja za korisnike su osmišljene različite radionice, radno terapijski programi, rekreacija, ishrana i nega. Cilj programa je da se osobe sa smetnjama u razvoju do što veće mere osamostale, kao i da razviju veštine brige o sebi i steknu iskstvo odvajanja od porodice. S druge strane program ima za cilj da porodica dobije periode odmora i predaha kako bi mogla da nastavi da se brine o članu sa smetnjama o razvoju. Na ovaj način vrši se prevencija smeštaja u domske ustanove. Projekat će trajati 13 meseci i namenjen je porodicama iz Opština Kula, Vrbas, Srbobran i Odžaci.

Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“ iz Subotice okuplja osobe sa invaliditetom, njihove porodice, profesionalce, volontere i ostale zainteresovane građane. Cilj Udruženja je unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kroz ostvarivanje njihovih prava na život u zajednici. Radi ostvarenja tog cilja Udruženje svoje aktivnosti usmerava kako na same osobe sa invaliditetom i jačanje njihovih kapaciteta za uključivanje, tako na zajednicu i razvoj inkluzivne kulture u njoj.

Njihov projekat „Radnim angažovanjem do inkluzije“ predviđa obuku i radno angažovanje 12 osoba sa intelektualnom ometenošću na poslovima izrade peleta i briketa u radnom centru za osobe sa invaliditetom. Na ovaj način korisnici će steći znanje i veštine vezane za proces proizvodnje briketa i peleta, što će im obezbediti ekonomsku dobit, povećati stepen samostalnosti i samopouzdanja.