Predstavnici Evropske Unije i Caritasa podelili obrok sa izbeglicama na jugu Srbije

U okviru svoje monitoring posete, delegacija European Union Civil Protection and Humanitarian Aid – ECHO iz Brisela, posetila je u ponedeljak 29. januara kampove na jugu Srbije (Preševo, Bujanovac i Vranje).

U sva tri kampa Caritas Srbije obezbeđuje podelu 3 obroka svakodnevno za oko 680 migranata i izbeglica. Projekat se realizuje širom Srbije posredsvom konzorcijuma koji vodi Oxfam Italija, a pored Caritasa Srbije u njemu učestvuju i Care Nemačka i Crveni Krst Srbije sredstvima ECHO. Implemenacioni partneri su Caritas Beogradske nadbiskupije i Čovekoljublje – Dobrotvorna fondacija Srpske pravoslavne crkve.

Tokom posete predstavnici Caritasa Srbije i implementacionih partnera imali su priliku da predstave svoj rad i trenutnu situaciju u domenu podele hrane.

Predstavnici ECHO su u Preševu imali zajednički ručak sa migrantima i izbeglicama smeštenim u tom kampu.

Evropska Unija, sa svojim zemljama članicama, je jedan od glavnih donatora humanitarne pomoći na globalnom nivou. Kroz odeljenje Evropske komisije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (ECHO) Evropska Unija pomaže preko 120 miliona žrtava konflikata i katastrofa svake godine. Sa sedištem u Briselu i globalnom mrežom kancelarija na terenu, ECHO obezbeđuje pomoć najugroženijhim ljudima jedino na bazi humanitarnih potreba, bez diskriminacije rase, etničke grupe, religije, pola, godišta, nacionalnosti ili političke pripadnosti.