Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

Caritas Srbije i Mreža za mentalno zdravlje NaUM obeležili su 12. decembra Međunarodni dan ljudskih prava u okviru kampanje podizanja svesti o pravima osoba sa mentalnim smetnjama.

Tokom ovog događaja prikazan je dokumentarni film Čovek je čovek lek, koji govori o pozitivnim primerima poštovanja ljudskih prava osoba sa mentalnim smetnjama i invaliditetom kroz predstavljanje udruženja, novih usluga u zajedinici i prilika za radno angažovanje i zaposlenje kada je ova ranjiva grupa u pitanju.

Film Čovek je čoveku lek možete pogledati na sledećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=Hx40T1BO4mY

Nakon projekcije usledio je Slow dating, tehnika preko koje su učesnici mogli da razgovaraju sa nekim od članova udruženja osoba sa mentalnim smetnjama iz Beograda. Slow dating je omogućio da direktno od korisnika čuju sa kojim se problemima nose osobe sa mentalnim smetnjama u Srbiji.

Na kraju su učesnici imali priliku da učestvuju u Therapy cafe-u na temu asertivnosti, koji je organizovalo Udruženje za podršku ljudima sa neurozom Herc. Therapy cafe je učesnicima dao mogućnost da rade na rešavanju određenih psiholoških problema i upoznaju ljude sa istim problemima ili interesovanjima.

Događaj je realizovan u okviru projekta HUMAN RIGHTS PROMENE koji je finansiran od strane Evropske unije.