Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar 2017.

Skupština Ujedinjenih nacija na zajedničkoj sednici 1992. godine usvojila je rezoluciju kojom je 3. decembar proglašen Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom. Cilj obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je postizanje boljeg razumevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici kao i ostvarenja svih prava koje osobe sa invaliditetom imaju i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Mreža Caritasa u jugoistočnoj Europi nastoji dati svoj doprinos rešavanju problema sa kojim se suočavaju osobe s invaliditetom, prvenstveno kroz podršku udruženjima i korisničkim organizacijama koje štite i brinu o navedenoj populaciji, sprovođenjem projekta pod nazivom SOCIETIES – Support Of CSOs In Empowering Technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South east europe.

Prema istraživanju u okviru projekta najčešći problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom su diskriminacija i socijalno isključenje te nedostatak podrške od društva i šire zajednice, stigma, stereotipi i predrasude, arhitektonske barijere, a posebno je problematično njihovo zapošljavanje.


Na području zapošljavanja, uz fizičke prepreke, najveći problem čine predrasude o osobama sa invaliditetom i njihovim mogućnostima i radnoj sposobnosti, čemu pridonosi i neusklađenost dosadašnjih obrazovnih procesa sa potrebama tržišta rada. Zapošljavanje i rad osoba sa invaliditetom od posebnog je značaja za svako društvo, jer se radi o značajnom broju osoba koje su neravnopravne po mogućnostima i koje se otežano zapošljavaju. U istraživanju istaknuto je da iako postoje zakoni koji se bave ovim pitanjima, u praksi nisu dovoljno primenjivani, što onemogućava potpuno uključivanje u društvo ovih ranjivih kategorija.

Društvo posmatra osobe sa invaliditetom kroz ono što one NE MOGU da urade.

S tim u vezi, a u sklopu inicijative u narednom periodu poseban naglasak će biti stavljen na borbu protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom, prvenstveno kroz pokretanje javne kampanje:

NE GOVORI MI ŠTA NE MOGU, PITAJ ME ŠTA UMEM.

Cilj kampanje je naglasiti kako invaliditet ne određuje čovekove osobine, ne umanjuje njegove vrline i ne umanjuje njegovu potrebu da bude društveno koristan i prihvaćen. Stoga će u sklopu kampanje fokus biti na promociji kvaliteta, znanja, veština i sposobnosti osoba sa invaliditetom.

Povodom obeležavanja 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a u sklopu kampanje projekta SOCIETIES sa ciljem jačanja svesti javnosti i boljeg informisanja o situaciji osoba sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama, snimljen je i dokumentarni film „U potrazi za inkluzijom“ kao i spot.

Navedeni dokumentarni film i spot prikazuju uticaj i mogućnosti socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom ili sa problemima mentalnog zdravlja u regionu, naglašavajući iskustva, poteškoće, ali i značajne uspehe korisnika i nevladinih udruženja.

 

*Ovaj projekt finansira EU, a sprovodi se u zemaljama zapadnog Balkana, koje su u predpristupnom postupku prema Evropskoj Uniji.